Kotlet mielony nie musi być nudny.Podsyłam przepis na nadzianego kotleta . Kotlet w wersji na bogato .
SKŁADNIKI
-1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka zmielona)
-2 jajka
-2 kajzerki namoczone w mleku(1szklanka)
-2 surowe obrane ziemniaki
- cebula 1lub 2 szt, czosnek 4 ząbki,majeranek, sól, pieprz.
- Boczek surowy wędzony plastry
- Mąka do obtoczenia
NADZIENIE
- Pieczarki około pół kg
- cebula
-Mozzarella 2 woreczki po 125 g lub inny ser
Mięso włożyłam do miski.Dodałam jajka i bułkę namoczoną w mleko .Cebulkę dodaje surową starkowaną lub podsmażoną.Ziemniaki surowe tarkuję jak na placki i dodaje do farszu.Kotlety są bardziej puszyste . W jedynym poście kiedyś o tym wspominałam . Bułki z mleka za mocno nie odciskam.Doprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Pieczarki do farszu kroję drobno(można ją nawet starkować na tarce o grubych oczkach).Cebulę w kostkę. Najpierw smażę cebulę następnie dodaje pieczarki.Farsz doprawiam solą i pieprzem.Nadziewam kotlety pieczarkami z cebulką dodając spory kawałek sera mozzarella.Podczas formowania moczę ręce w wodzie, gdyż usprawnia mi to pracę .Kotlety obtaczam w mące i obsmażam z obu stron.Następnie po ostudzeniu owijam boczkiem.U mnie dwa plastry boczku na kotlet.Kotlety przekładam do blaszki i piekę 35 minut w 180 stopniach (pieczenie góra dół). 15 minut przed końcem nastawiam termoobieg ,aby boczek się zarumienił.
Kotleta zaserwowałam z tłuczonymi ziemniakami oraz buraczkami .
Taka moja propozycja na mielonego nadzianego
Polecam . Pozdrawiam.
Wyśmienity
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
Usuń