17 lutego 2023

Nadziany kotlet mielony owinięty boczkiem

 Kotlet mielony nie musi być nudny.Podsyłam przepis na nadzianego kotleta . Kotlet w wersji na bogato .

  


            SKŁADNIKI

-1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka zmielona)

-2 jajka

-2 kajzerki namoczone w mleku(1szklanka)

-2 surowe obrane ziemniaki

- cebula 1lub 2 szt, czosnek 4 ząbki,majeranek, sól, pieprz.  

- Boczek surowy wędzony plastry

- Mąka do obtoczenia


NADZIENIE

- Pieczarki około pół kg

- cebula

-Mozzarella 2 woreczki po 125 g lub inny ser 




Mięso włożyłam do miski.Dodałam jajka i bułkę namoczoną w mleko .Cebulkę dodaje surową starkowaną lub podsmażoną.Ziemniaki surowe tarkuję jak na placki i dodaje do farszu.Kotlety są bardziej puszyste . W jedynym poście kiedyś o tym wspominałam . Bułki z mleka za mocno nie odciskam.Doprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Pieczarki do farszu kroję drobno(można ją nawet starkować na tarce o grubych oczkach).Cebulę w kostkę. Najpierw smażę cebulę następnie dodaje pieczarki.Farsz doprawiam solą i pieprzem.Nadziewam kotlety pieczarkami z cebulką dodając spory kawałek sera mozzarella.Podczas formowania moczę ręce w wodzie, gdyż usprawnia mi to pracę .Kotlety obtaczam w mące i obsmażam z obu stron.Następnie po ostudzeniu owijam boczkiem.U mnie dwa plastry boczku na kotlet.Kotlety przekładam do blaszki i piekę 35 minut w 180 stopniach (pieczenie góra dół). 15 minut przed końcem nastawiam termoobieg ,aby boczek się zarumienił.

Kotleta zaserwowałam z tłuczonymi ziemniakami oraz buraczkami .

Taka moja propozycja na mielonego nadzianego 

Polecam . Pozdrawiam.



2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃