Przybywam z moją propozycją dania w roli głównej z rybą . Sprawdza się w wersji ciepłej ale i w zimnej równie dobrze smakuje .
Uważam, że to danie ma szansę zrobić furorę na każdej imprezie, gdyż u mnie się nim zachwycali.
RYBA PO PARYSKU W SZPINAKU
POD CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI (u mnie blaszka 30/25 cm)
-U mnie czarniak płaty ok 1 kg
-40 dag sera żółtego do panierki
-5 cebul
-5 ząbków czosnku
-2 op szpinaku liście lub brykiet mrożony lub 2 opakowania świeżego szpinaku baby 250 gr
- Mały słoik suszonych pomidorów
-5 lub 6 jajek
-3 łyżki gęstej śmietany
-300 ml słodkiej śmietanki
-2 łyżki mąki pszennej(do zagęszczenia)
-2 paczki ryżu po 100 gr
- Sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
-Kurkuma i curry 1 łyżeczka do ryżu
- mąka pszenna do obtoczenia
- Olej i bułka tarta do kruszonki
-15 dag sera żółtego lub grana padano tartego do kruszonki na wierzch
WYKONANIE RYBY
Rybę pokroiłam na mniejsze kawałki ok 3 cm. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i cytrynowym.Następnie starkowałam żółty ser na tarce o grubych oczkach.Do sera wbiłam jajka i wymieszałam.Doprawiłam pieprzem cytrynowym. Kawałki ryby obtoczyłam w mące a następnie wkładałam do jajka z serem. Dokładnie obtoczyłam i smażyłam do uzyskania złotego koloru(po położeniu ryby na patelnię na wierzch dokładałam ręką panierkę serową, żeby było jej więcej ) Usmażoną rybę ułożyłam równomiernie w naczyniu żaroodpornym.
Następnie ugotowałam ryż w osolonej wodzie i dodałam curry z kurkumą.Umieściłam go równomiernie na rybie .
WYKONANIE FARSZU NA WIERZCH
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na maśle klarowanym (może być olej) Gdy była miękka dodałam szpinak świeży.Posoliłam i wcisnęłam czosnek.Dusiłam około 10 minut od czasu do czasu mieszając.Śmetanę gęstą połączyłam ze słodką i dodałam mąkę.Rozmieszałam, żeby nie było grudek i dodałam do szpinaku .Trzymałam na ogniu ok 10 minut.Doprawiłam solą i pieprzem.
Odcedziłam suszone pomidory (wyłożyłam je na ręcznik papierowy,aby pozbyć się oleju) Następnie pokroiłam drobniej.
Zrobionym farszem ze szpinaku zalałam rybę a pomidory ułożyłam na wierzch.
WYKONANIE KRUSZONKI
Zrobiłam ją na oko. Wsypałam ok szklanki bułki tartej i wlewałam olej do momentu uzyskania konsystencji piasku.Dodałam ser starkowany na tarce o drobnych oczkach lub można dodać gotowy tarty grana padano.
(pod ręką będzie czuć.Konsystencja kruszonki ma być sypka ) .Doprawiłam solą.
Następnie rozłożyłam kruszonkę na wierzch mojej zapiekanki.(zdjęcia w poście)
Zapiekałam rybę 30 minut w nagrzanym piekarniku góra-dół w 190 stopniach.15 minut przed końcem włączyłam termoobieg,aby kruszonka była przypieczona .
Każdy piekarnik jest inny , więc obserwujcie rybę podczas pieczenia .
Życzę smacznego, jeżeli zdecydujecie się wykonać to danie .
wygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie 😃
Usuńsmakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńA dzięki 😃
Usuń