14 lutego 2023

Sernik chocolate -cherry

        Walentynkowy i nie tylko.

      Sernik Chocolate - Cherry 


Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.


  SKŁADNIK NA SPÓD

-200 g herbatników

-100 g czekolady gorzkiej

-70 g masła


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

-450 g twarogu trzykrotnie mielonego

-150 g czekolady gorzkiej

-150 g czekolady mlecznej

-150 ml śmietanki 36%

-2 łyżki kakao

-szczypta soli


SKŁADNIKI NA MUS WIŚNIOWY

-1 opakowanie wiśni mrożonych (450 gram) lub świeżych. Ja użyłam własnych drylowanych ze słoika. 

-2 opakowania galaretki wiśniowej

-1 łyżka soku z cytryny


             PRZYGOTOWANIE SPODU

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Można wysmarować wcześniej tłuszczem żeby papier przywarł.

Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.

Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



       PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.

Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać aż powstanie jednolita masa.

Śmietankę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej używając szpatułki.

Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Po ok. 1 godzinie można przygotować mus na wierzch.


 PRZYGOTOWANIE MUSU WIŚNIOWEGO

Wiśnie włożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Dodać łyżkę soku z cytrynu i dusić aż puszczą sok. Następnie gotować wiśnie, mieszając często aby się nie przypaliły. Gotować, aż sok będzie zredukowany.

Zagotować wodę, odmierzyć 2 szklanki l i wlać do garnuszka lub miski. Do gorącej wody wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać.



Do gorącej galaretki dać przygotowane wiśnie i zmiksować wszystko na mus (blenderem). Odstawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.

Tężejący mus wylać na masę serową. Pozostawić sernik w lodówce na 10 godzin, najlepiej na noc. Można udekorować wedle uznania .

Można także użyć innych owoców. Mi zależało na połączeniu czekoladowo - wiśniowym.

2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃