Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
udziec ,polędwica
lub rostbef wołowy - 500 g
cebula - 5 szt.
zimna woda - 5 łyżek
musztarda -2 łyżki
jajko -1 sztuka(można pominąć)
woda - 70 ml do podlania
smalec lub olej- 5 łyżek
sól - 0,5 do 1 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
mąka do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE
Mięso zmielić na grubych oczkach.Dodać wodę , sól , pieprz,jajko i musztardę. Całość wymieszać i formować spłaszczone kotlety. Obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać smalec lub olej, a następnie smażyć kolejno każdego kotleta z obu stron.Z każdej strony po około 3 minuty.Gdy kotlet jest rumiany, przełożyć go na talerz.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić w piórka. Smażyć na tym samym tłuszczu, aż cebula się zeszkli i nabierze lekko złocistej barwy.Doprawić cebulę solą,majerankiem, papryką słodką i ostrą.
Dodać wszystkie rumsztyki na patelnię i podlać 70 ml ciepłej wody. Przykryć patelnię pokrywką. Dusić przez 5 minut.
Rumsztyk podawać na talerzu z ulubionymi dodatkami przykryty podsmażoną cebulką.
U mnie podałam z talarkami ziemniaczanymi oraz z marynowaną cebulką i pieczarkami.
Rumsztyk najczęściej podaje się z ziemniakami z wody i buraczkami.
Smacznego.