5 lutego 2023

Ciasto Łabędzi puch

 Jestem Kochani z przepisem na super deserowe ciasto . Zachęcam do wypróbowania przepisu.


      ŁABĘDZI PUCH 

Łabędzi puch to deser o wyrazistym smaku kokosa, przełamany lekko cierpkim dżemem porzeczkowym. To idealna kompozycja smaków, które wzajemnie się równoważą i podkręcają. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne i święta- jest nie tylko smaczny, ale również świetnie prezentuje się na talerzu.



SKŁADNIKI NA BISZKOPT 

-8 jaj

-1,5 szkl mąki pszennej

-1,5 szkl cukru

-pół szklanki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia




Zacznij od przygotowania biszkoptu.Oddziel białka od żółtek.Do miski wlej białka jaj i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Następnie wsyp wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i połącz składniki.Powstałą masę przelej na blaszkę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.


Następnie przygotuj poncz do nasączania biszkoptu. Połącz ze sobą gorącą wodę, cukier puder oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części i nasącz. Następnie rozprowadź na cieście dżem porzeczkowy.(przepis na poncz poniżej )


SKŁADNIKI NA MASĘ

-2 bułki kajzerki

-3 szkl mleka

- pół szklanki cukru

-100 g wiórków kokosowych

-200 g masła

SKŁADNIKI DO POSYPKI KOKOSOWEJ

-1 łyżka masła

- pół szklanki cukru

-50 g wiórków kokosowych 

DODATKOWO

-Dżem z czarnej porzeczki 

SKŁADNIKI NA NASĄCZANIE

- pół szklanki wody gorącej

-2 łyżki cukru pudru

-2 łyżki soku z cytryny 

PRZYGOTOWANIE MASY

Kajzerki namocz w dwóch szklankach mleka i rozgnieć widelcem.Następnie wsyp wiórki kokosowe(100g) i wymieszaj.Zagotuj pozostałą szklankę mleka dodaj cukier oraz masę bułkowo-kokosową.Zagotuj ok 5 minut.Odstaw do wystudzenia.Po ostudzeniu zmiksuj z masłem.

Na dżemie porzeczkowym rozprowadź część kokosowego kremu i przykryj całość drugą częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasącz i rozprowadź na nim pozostałą część kokosowej masy

PRZYGOTOWANIE POSYPKI

Wiórki kokosowe (50g)wymieszaj z cukrem oraz roztopionym masłem. Posyp ciasto i wstaw do lodówki aby się schłodziło.Najlepiej na całą noc,ale może i być kilka godzin.



SMACZNEGO .

Twoi goście z pewnością poproszą o przepis.

ŁABĘDZI PUCH – idealne, cudownie lekkie, jasne ciasto na specjalne okazje. Polecam przygotować to ciasto, jeżeli potrzebujecie wypieku na wesele, na komunie, ciasta na chrzciny lub inną specjalną uroczystość.



4 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃