Hej Moi drodzy . Wczoraj była akcja Pieróg ale i akcja.............makaronowa . Zostało mi ciasto z pierogów , więc makaronu zrobiłam.Do dzisiejszej pomidorowej jak znalazł.
Przepis na idealne, elastyczne i mięciutkie ciasto do pierogów oraz na farsz z gotowanego mięsa znajdziecie w poście z wczorajszymi pierogami
SWOJSKI MAKARON BEZ JAJEK
SKŁAD
Skład na ciasto znajdziecie w przepisie na pierożki z gotowanym mięsem .
PRZYGOTOWANIE
Pozostałe ciasto z pierogów podzieliłam na dwie części.Rozwałkowałam. Im będzie cieńsze tym lepiej.Należy podczas wałkowania podsypywać mąką. Następnie , każdy placek umieściłam na ściereczce aby wyschło.Czas schnięcia to godzina. Przekładałam je w między czasie z jednej strony na drugą. Następnie placki pokroiłam na szersze paski i układałam je jeden na drugi(pokazane poniżej w zdjęciach).Cienko pokroiłam , rozsypałam na ściereczkę a następnie ugotowałam w osolonej wodzie. Czas gotowania to około 4 minuty od wypłynięcia. Oto efekt .
Przy domowym makaronie jest trochę pracy, ale zapewniam, że warto . Makaron wyszedł tak samo mięciutki i delikatny jak pierożki .
Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃 Cieszę się,że tu zajrzałeś/aś😃
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa
OdpowiedzUsuńW punkt napisane 😃
Usuń