Translate

5 lutego 2023

Domowy makaron

 Hej Moi drodzy . Wczoraj była akcja Pieróg ale i akcja.............makaronowa . Zostało mi ciasto z pierogów , więc makaronu zrobiłam.Do dzisiejszej pomidorowej jak znalazł.


Przepis na idealne, elastyczne i mięciutkie ciasto do pierogów oraz na farsz z gotowanego mięsa znajdziecie w poście z wczorajszymi pierogami 


        SWOJSKI MAKARON BEZ JAJEK 

SKŁAD 

 Skład na ciasto znajdziecie w przepisie na pierożki z gotowanym mięsem .

PRZYGOTOWANIE 

Pozostałe ciasto z pierogów podzieliłam na dwie części.Rozwałkowałam. Im będzie cieńsze tym lepiej.Należy podczas wałkowania podsypywać mąką. Następnie , każdy placek umieściłam na ściereczce aby wyschło.Czas schnięcia to godzina. Przekładałam je w między czasie z jednej strony na drugą. Następnie placki pokroiłam na szersze paski i układałam je jeden na drugi(pokazane poniżej w zdjęciach).Cienko pokroiłam , rozsypałam na ściereczkę a następnie ugotowałam w osolonej wodzie. Czas gotowania to około 4 minuty od wypłynięcia. Oto efekt .






Przy domowym makaronie jest trochę pracy, ale zapewniam, że warto . Makaron wyszedł tak samo mięciutki i delikatny jak pierożki .



3 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...