KOTLETY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ
Z DODATKIEM ORZECHÓW
SKŁADNIKI NA KOTLETY
-Średni kalafior
-100 gr kaszy jaglanej(1 torebka)
-3 jajka
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki bułki tartej
-3 ząbki czosnku
-100 gr mieszanki orzechów lub słonecznika
- Koperek
- Sól i pieprz
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY ZE
ŚWIEŻYM OGÓRKIEM I KOPERKIEM
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-4 łyżki majonezu
-5 ząbków czosnku
- sól i pieprz
- Ogórek
- Koperek
ROBIMY
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut . Z kalafiora usuwamy liście i twardy głąb. Dzielimy go na różyczki i gotujemy ale dente( ale dente -oznacza lekko niedogotowany) w osolonej wodzie . Lekko ostudzoną kaszę jaglaną, kalafiora, czosnek , mieszankę orzechów lub ziarna słonecznika mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą, koperek i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż masa stanie się jednolita. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Z takiej ilości wyszło mi ok 20 sztuk średnich kotletów .
Moją propozycją podania do takich kotletów jest sos czosnkowy z dodatkiem świeżego ogórka i koperku .
Przed dodaniem ogórka do sosu należy odsączyć go z nadmiaru wody a to sprawi,że sos nie będzie rzadki .
Kotlety smakują rewelacyjnie, są aromatyczne, mięciutkie i delikatne. Powinny zasmakować nawet zadeklarowanym mięsożercom.
Smacznego
Fajne dla Wegetarian
OdpowiedzUsuńDokładnie tak 😀
Usuń