25 lutego 2023

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

 

    KOTLETY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ 

            Z DODATKIEM ORZECHÓW 


SKŁADNIKI NA KOTLETY

-Średni kalafior

-100 gr kaszy jaglanej(1 torebka)

-3 jajka

-3 łyżki mąki pszennej

-3 łyżki bułki tartej

-3 ząbki czosnku 

-100 gr mieszanki orzechów lub słonecznika

- Koperek

- Sól i pieprz

SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY ZE 

ŚWIEŻYM OGÓRKIEM I KOPERKIEM

-4 łyżki jogurtu naturalnego

-4 łyżki majonezu

-5 ząbków czosnku

- sól i pieprz

- Ogórek 

- Koperek


ROBIMY

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut . Z kalafiora usuwamy liście i twardy głąb. Dzielimy go na różyczki i gotujemy ale dente( ale dente -oznacza lekko niedogotowany) w osolonej wodzie . Lekko ostudzoną kaszę jaglaną, kalafiora, czosnek , mieszankę orzechów lub ziarna słonecznika mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą, koperek i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż masa stanie się jednolita. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Z takiej ilości wyszło mi ok 20 sztuk średnich kotletów .

Moją propozycją podania do takich kotletów jest sos czosnkowy z dodatkiem świeżego ogórka i koperku .

Przed dodaniem ogórka do sosu należy odsączyć go z nadmiaru wody a to sprawi,że sos nie będzie rzadki .

Kotlety smakują rewelacyjnie, są aromatyczne, mięciutkie i delikatne. Powinny zasmakować nawet zadeklarowanym mięsożercom.



Smacznego 

  

    

2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃