SCHABOWE ROLADKI Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI
-Schab (mi z 80 dag wyszło ok 13 szt roladek)
-40 dag pieczarek
-3 cebule
- Słodka śmietanka 18 tka lub 30 tka
- Sól i pieprz, czosnek
- mąka pszenna do obtoczenia
-jajka do panierki
-Bułka tarta
Schab pokroiłam na 12 cienkich plastrów . Rozbiłam cienko i doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę(można użyć granulowany czosnek,ale ja osobiście wolę zwykły)
Pieczarki starkowałam na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na patelni a następnie dodałam pieczarki. Farsz doprawiłam solą i pieprzem. Gdy woda odparowała podlałam farsz słodką śmietanką tak ,aby nie był za luźny. Chwilę potrzymałam na ogniu . Śmietanka dodała roladkom soczystości. Kładłam farsz na plastry schabu i zawijałam jak krokiety ( najpierw lekko boki ,a następnie zawinęłam).Tak przygotowane zawijasy obtoczyłam w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Obsmażyłam je na patelni z każdej strony. Przełożyłam do blaszki i piekłam dosłownie pół godziny w nagrzanym piekarniku góra -dół w 180 st. Zawsze pod koniec pieczenia 10 minut przed końcem włączam termoobieg i zmniejszam temperaturę do 160 st, aby zapiec je z wierzchu .
Serdecznie polecam i życzę smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃