Oto Mój schabik dojrzewający
Proces robienia trwał tydzień a rezultat wyszedł doskonały .Łapcie przepis na doskonały schabik dojrzewający .
Mój schab ważył 1,5 kg. Po umyciu należy obsuszyc mięso ręcznikiem papierowym. Jedną dobę schab leżał w lodówce w naczyniu obsypany cukrem około 2 łyżek. Następnego dnia należy opłukać schab i także obsuszyć. Obsypałam mięso dwiema łyżkami soli morskiej i także leżakował dobę. Następnego dnia należy ponownie opłukać mięso i natrzeć przyprawami (czosnek 3 ząbki, papryka słodka, ostra, tymianek, majeranek, rozmaryn). Znów lodówka na 24 godz. Po tym czasie można opłukać mięso z przypraw (ja nie płukałam)należy umieścić mięso w siatce wędliniarskiej i powiesić w ciepłym, suchym miejscu (ja powiesiłam blisko grzejnika) na 4 dni. Obracałam co jakiś czas. Po tym czasie schab jest gotowy do spożycia. Są tacy, którzy trzymają mięso do 7miu do 10ciu dni. JA WOLĘ Jeść po 4 ech dniach.
Również w taki sposób przyrządzam polędwiczki. Na Święta na pewno jeszcze zrobię.
Uwielbiam
OdpowiedzUsuńJest smaczny
Usuń