Na dziś proponuje Wam nowy pomysł na śledzia - śledzie z selerem konserwowym i orzechami włoskimi. Kilka prostych kroków i przepyszne danie gotowe.Zachęcam do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI
▪️10 płatów śledzi solonych (u mnie matiasy)
▪️Mały słoik selera konsererwowego 300g
▪️4 czerwone cebule
▪️2 jabłka
▪️ orzechy włoskie 100 g
▪️4 łyżki jogurtu naturalnego
▪️4 łyżki majonezu
▪️4 łyżki musztardy francuskiej
▪️ pieprz
▪️3 łyżki octu do namoczenia śledzi
WYKONANIE
Śledzie namoczyłam w wodzie z dodatkiem octu. Na jedną szklankę wody 3 łyżki octu.Moczyłam je około 1,5 godziny.Następnie wyjęłam je i osuszyłam na ręczniku papierowym.Pokroiłam pod skosem na około 2 cm paski i przełożyłam do miski.Seler odcedziłam i dodałam do śledzi.Kolejno dodałam cebulę i jabłka pokrojone w kostkę.Orzechy włoskie pokroiłam na większe kawałki i również dodałam do moich śledzi.Zaprawiłam jogurtem, majonezem i musztardą i doprawiłam pieprzem.
Śledzie ,seler konserwowy oraz orzechy włoskie to nietypowe połączenie, ale naprawdę warto spróbować, bo okazało się bardzo smaczne.
Smacznego.
Są wyborne
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńPolecam 😃 dziękuję 😃
Usuń