8 lutego 2023

Tatar wołowy

      Lubicie to danie poniżej?





                         TATAR 

Przepis 

- Pół kg polędwicy wołowej lub ligawy

-2 żółtka

- sól, pieprz

-Magii w płynie 1,5 łyżki lub sos sojowy

-3 łyżki oleju słonecznikowego

- 100 ml wody mineralnej zimnej

- cebula

-pieczarki konserwowe

-Ogórki kiszone 

-Kapary

ROBIMY 

Mięso (bez białych włókien)pokroić i zmielić na maszynce . Dodajemy sól, pieprz, żółtka, wodę gazowaną (taka woda zachowuje barwę mięsa na dłużej  i mięso się tak nie utlenia) olej i wysokiej jakości Magii lub sos sojowy.Wyrabiamy mięso na jednolitą masę.Jeżeli mięso będzie za ścisłe dodać należy wodę . Podczas wyrabiania należy próbować mięso i ewentualnie dodać soli , pieprzu i Magii (mój tatar jest ostry, gdyż tak lubię). Uformować kulki lub zrobić inny kształt.  Dodać dodatki.Drobno pokrojoną cebulę, ogórki kiszone i pieczarki.Kapary także są świetnym dodatkiem.U mnie na zdjęciu są żółtka na wierzchu i w środku.Tatara takiego podaję z bagietką czosnkową lub z pieczywem i masłem.


Jeżeli mięso wołowe ma białe włókna należy je wyciąć.Jak kupujecie mięso zwracajcie uwagę na najmniejszą ilość włókien.(można dostać gotowe mięso na Tatar już zmielone)C

CIEKAWOSTKA -ligawa jest mięsem o intensywniejszym smaku niż polędwica wołowa , która jest delikatniejsza .

Mój tatar jest z ligawy .


Tatar jest doskonałą przystawką, która zazwyczaj najszybciej znika na imprezach okolicznościowych .



3 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃