5 marca 2023

Brownie z mascarpone i migdałami

 Super szybkie i smaczne ciasto mocno czekoladowe.Brownie może być niedopieczone, prawie płynące w środku, niemal jak fondant, lub całkowicie wypieczone, zwarte i twarde. Sprawdza się jako element złożonego, wykwintnego deseru lub jako prosty smakołyk, popijany mlekiem, kawą czy herbatą.


Do jego przygotowania nie potrzeba ani zbyt dużo czasu, ani specjalistycznego sprzętu, ani szczególnych zdolności. Potrzebne są natomiast duże ilości czekolady.




SKŁADNIKI (na blaszkę 37/27cm)

500 g mascarpone 〰️8 jajek 〰️3/4 szklanki mąki pszennej 〰️1 szklanka erytrolu lub cukru pudru 〰️4 gorzkie czekolady po 90 g 70% cacao〰️ migdały w płatkach 75 g

SKŁADNIKI NA POLEWĘ 

2 gorzkie czekolady po 90 g〰️100 ml śmietanki 30 %

Mascarpone ubić mikserem kuchennym, aby je spulchnić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do rondelka wlać wodę i zagotować.Umieścić na nim metalową miseczkę i rozkruszyć czekoladę ) Roztopioną czekoladę wlać do mascarpone i ubić, aż składniki dokładnie się połączą. Wbijać po jednym jajku, miksując około 30 sekund między kolejnym. Wsypać erytrol i ponownie ubić. Wsypać mąkę i bardzo krótko zmiksować , tylko do połączenia!

Blaszkę wyłożyć papierem i natłuścić masłem .Wylałać masę.Piec w temperaturze 180 stopni z ustawieniem góra -dół przez 40 minut.Ciasto odstawić do  lekkiego wystudzenia a następnie wylać na nie polewę czekoladową (czekoladę umieścić w rondelku na średnim ogniu.Jak lekko się rozpuści dodać śmietankę i dokładnie wymieszać) Do rozprowadzania polewy użyć pędzelka silikonowego.Migdały uprażyć na suchej patelni często mieszając i posypać ciasto.




Jeśli chcecie otrzymać bardziej wilgotne i ciągnące się Brownie, pieczcie krócej około pół godziny lub zmniejszcie temperaturę np. 175°C

CIEKAWOSTKA 

Jeden z najlepszych dodatków do aromatycznego brownie to chrupiące, prażone orzechy. Do czekolady najlepiej pasują orzechy włoskie, ale świetnie sprawdzą się także poszatkowane pistacje lub migdały. Dodaj je podczas mieszania ciasta, aby mogły połączyć się ze wszystkimi składnikami.




Smacznego.

1 komentarz:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃