Mazurek wielkanocny to tradycyjne, polskie ciasto przygotowywane w okresie świąt. Jego nadzienia są bardzo zróżnicowane.U mnie z nadzieniem jabłkowym .
MAZUREK
SKŁADNIKI NA PIERWSZY PLACEK
BLASZKA STANDARDOWA O WYMIARACH 33/23
10dag margaryny〰️2 jajka〰️10 dag cukru pudru〰️10 dag mąki〰️1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 〰️5 dag mielonych orzechów
WYKONANIE
Margarynę utrzeć z cukrem.Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy.Na końcu wmieszać pianę z białek .
SKŁADNIKI NA DRUGI PLACEK
Zrobić jak pierwszy placek,ale dodać 2 łyżki maku lub ewentualnie mak zastąpić wiórkami kokosowymi .
SKŁADNIKI NA TRZECI PLACEK
Także zrobić jak pierwszy, ale dodać 1łyżkę kakao
Każdy placek piec osobno w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
MASA Z JABŁEK SKŁADNIKI
1,5 kg jabłek 〰️1 szkl cukru 〰️1 galaretka owocowa
WYKONANIE
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć z cukrem.Pod koniec wsypać suchą galaretkę i wymieszać.Masę podzielić na dwie części.Przekładać placki ciepłymi jabłkami .Na wierzch dodać polewę z czekolady ( 10 dag czekolady rozpuścić i dodać 100 ml słodkiej śmietanki 30 tki) Udekorować wedle uznania .
Bardzo smaczne ciasto , które warto zrobić .
Osobiście ,często robię takiego Mazurka nie tylko w okresie świątecznym.
Pyszota
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jak dużej blaszki używa Pani do upieczenia blatów tego mazurka?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie blaszka standard 33/23
UsuńBardzo smaczne i w miarę szybko się robi polecam 😊
OdpowiedzUsuńDokładnie 😃 dziękuję 😃
Usuń