26 maja 2023

Ogórki małosolne


 Z podanych proporcji składników otrzymałam 1 duży około 3 litrowy słój( dokładnie 2650ml)

CIEKAWOSTKA
Ogórki małosolne są niskokaloryczne.
Podczas fermentacji, dzięki bakteriom kwasu mlekowego (Lactobacillus), ogórki stają się naturalnym probiotykiem. Ogórki małosolne zawierają acetylocholinę, która korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi i na perystaltykę jelit, bakterie probiotyczne i kwas mlekowy.

SKŁADNIKI

1,5 kg ogórków (u mnie około 20 sztuk średnich)

5 gałązek kopru

4 liście laurowe 

kilka ząbków czosnku, obranych ,przekrojonych na pół lub obrane ząbki (6 szt)

10cm kawałek korzenia chrzanu lub liście 

kilka liści porzeczki lub wiśni (niekoniecznie)

1 i 1/2 litra  letniej wody

sól kamienna do przetworów

PRZYGOTOWANIE

Ogórki wymoczyłam w zimnej wodzie (ok. 2 godziny). Następnie dokładnie umyłam, umieściłam w dużym słoju.

Dodałam obrane ( mogą być przekrojone na połówki) ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju ukłożyłam ogórki na przemian z dodatkami.

Wszystko zalałam posoloną letnią wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Następnie zakreciłam pokrywką.

Odstawiłam w zacienione miejsce na  2- 4 dni (w zależności od temperatury). 



Ciepła woda przyspiesza też proces fermentacji, co skróci czas oczekiwania na ukiszenie ogórków.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃