1,5 kg ogórków (u mnie około 20 sztuk średnich)
5 gałązek kopru
4 liście laurowe
kilka ząbków czosnku, obranych ,przekrojonych na pół lub obrane ząbki (6 szt)
10cm kawałek korzenia chrzanu lub liście
kilka liści porzeczki lub wiśni (niekoniecznie)
1 i 1/2 litra letniej wody
sól kamienna do przetworów
PRZYGOTOWANIE
Ogórki wymoczyłam w zimnej wodzie (ok. 2 godziny). Następnie dokładnie umyłam, umieściłam w dużym słoju.
Dodałam obrane ( mogą być przekrojone na połówki) ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju ukłożyłam ogórki na przemian z dodatkami.
Wszystko zalałam posoloną letnią wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Następnie zakreciłam pokrywką.
Odstawiłam w zacienione miejsce na 2- 4 dni (w zależności od temperatury).
Ciepła woda przyspiesza też proces fermentacji, co skróci czas oczekiwania na ukiszenie ogórków.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃