Żeberka pieczone na kiszonej kapuście plus pieczone ziemniaki to doskonały pomysł na obiad.Żeberka trzymałam całą dobę w marynacie ,aby przeszły smakiem.Zapraszam do skorzystania z przepisu.
SKŁADNIKI
żeberka paski (u mnie 2 kg)〰️ kapusta kiszona 1kg〰️3 cebule 〰️ziele angielskie 〰️ liść laurowy 〰️ garść suszonych grzybów 〰️ garść żurawiny
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
pół szklanki oleju 〰️ łyżka miodu 〰️5 łyżek sosu barbecue 〰️4 łyżki marynaty teriyaki 〰️ pół łyżki papryki ostrej 〰️ łyżka papryki słodkiej 〰️ pół łyżki soli 〰️ łyżka majeranku 〰️ główka czosnku
Żeberka po umyciu osuszyłam ręcznikiem papierowym i pocięłam na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki na marynatę połączyłam(czosnek przecisnełam przez praskę) Wszystko dokładnie wymieszałam.Natarłam żeberka i odstawiłam na noc do lodówki,aby przeszły smakiem.Następnego dnia przygotowałam kapustę.W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę.Następnie dodałam grzyby suszone, które wcześniej zalałam wrzątkiem. Wszystko razem smażyłam około 10 minut.Wodę z grzybów przecedziłam przez sitko, gdyż użyłam jej do podlania kapusty. Następnie dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i żurawinę.Dolałam wodę z grzybów, liść laurowy i ziele angielskie.Dusiłam pod przykryciem 20 minut. Doprawiłam pieprzem, solą i ułożyłam na dno naczynia żaroodpornego.Na wierzch ułożyłam żeberka a resztę marynaty wlałam na wierzch mięsa.(użyłam dwóch naczyń żaroodpornych).Piekłam 3 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 st góra -dół a 20 minut przed końcem włączyłam termoobieg i odkryłam żeberka,aby się zarumieniły.Podałam z pieczonymi ziemniakami, które przed pieczeniem pokroiłam w grubsze plastry.Po takim czasie pieczenia mięso świetnie odchodzi od kości.
Smacznego.
Ale pychotka
OdpowiedzUsuńDokładnie 😃
OdpowiedzUsuńPrtarda Kulinarna fantastycznie kochana 🔥🔥🔥🔥😋😋😋😋
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńZawsze smacznie gotowalaś. Twoje jedzonko rozpływa się w ustach 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńRewelacja smakowa
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńSuper smak
OdpowiedzUsuńDokładnie
UsuńPalce lizać
OdpowiedzUsuńW punkt
UsuńWygląda super! A można jeszcze poprosić o przepis na te pieczone ziemniaczki (dla opornych)?
OdpowiedzUsuńObieram, kroje w grube plastry,doprawiam przyprawą do ziemniaków, papryką słodką i ostrą, majerankiem.Polewam olejem i mieszam.Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 2 godzin góra -dół w temperaturze 190st.Każdy ma inny piekarnik i trzeba sprawdzać.
UsuńA szybszy sposób to obrać ziemniaki i ugotować al dente czyli od zagotowania 7 minut.Wystudzić.Doprawić jak powyżej i piec około godziny góra -dół w 190 st.
Usuń