18 czerwca 2023

Sałatka Surimi

 Skomponowałam lekką, zdrową oraz kolorową sałatkę, której głównymi  składnikami są paluszki krabowe surimi oraz czarny ryż.

Czarny ryż jest jedną z odmian ryżu. Ma łagodny, orzechowy smak.

Wyróżniamy w nim również szereg witamin (B1, B2, kwas foliowy) i składników mineralnych — m.in. żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen .

Paluszki surimi w połączeniu z czarnym ryżem i resztą dodatków nadały sałatce fantastycznego smaku. 

Zapraszam do przepisu. 




SKŁADNIKI

Paluszki surimi 300 g

Czarny ryż 200 g

puszka ananasa 

biała część pora 

2 cebule 

4 ząbki czosnku 

2 sztuki świeżego ogórka

4 sztuki ogórka kiszonego

puszka kukurydzy

5 jajek ugotowanych na twardo 

zioła prowansalskie 1 łyżka 

Sól i pieprz

4 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

4 łyżki musztardy francuskiej 

PRZYGOTOWANIE

Czarny ryż należy ugotować jak na opakowaniu (gotujemy w lekko osolonej wodzie 25 minut).Kroimy składniki.Ogórki w kostkę (należy odcisnąć i świeże i kiszone) Białą część pora w piórka.Jajka ,cebulę, ananasa w kostkę.Paluszki surimi wedle uznania ( u mnie drobna kostka).Czosnek dodajemy przeciśnięty przez praskę.Kukurydzę odsączamy.Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.Dodajemy majonez,jogurt oraz musztardę.Mieszamy i gotowe.








Smacznego.

13 czerwca 2023

Cukinia i ziemniaki faszerowane po meksykańsku

 Cukinia to jedno z bardziej uniwersalnych warzyw, które możemy wykorzystać w naszej kuchni. Pyszna, zdrowa i tania – może być podawana jako dodatek lub główny składnik potrawy. Jednym z najpopularniejszych i bardziej efektownych dań jest cukinia faszerowana mięsem mielonym – sprawdź jak ją przygotować!U mnie w wersji delikatniejszej a mianowicie z drobiowym mięsem mielonym.



SKŁADNIKI

3 sztuki cukini 

50 dkg mięsa mielonego drobiowego (mięso z piersi jest delikatne, więc polecam)

30 dkg pieczarek

3 cebule

3 ząbki czosnku

2 pomidory

Puszka czerwonej fasoli 

40 dkg sera żółtego(połowa do farszu połowa na wierzch) może być więcej, wedle uznania.

sól

pieprz

przyprawa do dań meksykańskich

pół łyżeczki kminu rzymskiego 

zioła prowansalskie

oregano

olej do smażenia

natka pietruszki lub koperek do posypania

ketchup lub sos czosnkowy do polania


PRZYGOTOWANIE 

Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu).

Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi , czosnkiem,oregano, kminem rzymskim i przyprawą do dań meksykańskich. Dodajemy ,także wydrążone środki z cukinii , które uprzednio drobno siekamy oraz odsączoną fasolę.Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki.Kroimy w kostkę i dorzucamy do farszu Chwilę trzymamy na ogniu.Po wyłączeniu dodajemy połowę starkowanego sera i łączymy z farszem.

Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem a następnie układamy cukinie. Posypujemy pozostałym serem.


Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180°

Następnie układamy na talerzach, polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym i posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.






FASZEROWANE ZIEMNIAKI

Ugotowałam w osolonej wodzie uprzednio obrane duże ziemniaki.Gotowałam od zagotowania 10 minut.Po ostudzeniu wydrążyłam środki ziemniaka.Posypałam solą, pieprzem oraz papryką słodką i nałożyłam farsz z cukini. Posypałam serem. Ułożyłam na blaszce posmarowanej olejem i piekłam 40 minut w 180 stopniach. 

Do farszu ,można dodać wydrążone środki z ziemniaka.Ja nie dodawałam. 





Smacznego.




8 czerwca 2023

Porzeczkowiec

 Zapraszam do przepisu na pyszne ciasto z czarną porzeczką. Nie wymaga dużo pracy a jest smaczne i efektowne.




SKŁADNIKI NA BISZKOPT BLASZKA 36/25cm

6 jaj

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

3 saszetki czekolady do picia lub 3 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY

2 budynie waniliowe

kostka masła

sok z połowy cytryny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

100ml śmietanki 30%

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 

DODATKOWO 

3 słoiczki dżemu porzeczkowego 150 g(u mnie mam własną konfiturę z  czarnej porzeczki)

WYKONANIE BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO

Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę.Następnie dodajemy po jednym żółtku.Wlewamy olej i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .Mieszamy.Wsypujemy czekoladę z saszetek i łączymy z masą biszkoptową.Pieczemy 35 minut w 180°C.Biszkopt dzielimy na dwie części.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ

Budynie robimy jak wskazane na opakowaniu a następnie studzimy.Miksujemy kostkę masła i dokładamy partiami zimny budyń oraz sok z cytryny.Miksujemy.

WYKONANIE POLEWY

Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy . Dodajemy pokruszoną czekoladę.Mieszamy do połączenia.

SKŁADANIE CIASTA

Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.Następnie wykładamy masę budyniową.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Ciasto polewamy polewą i dekorujemy wedle uznania.

Ciasto nie jest słodkie a porzeczka świetnie przełamuje smak.Jest pyszne, słodko-kwaskowate i wilgotne.Gorąco polecam wypróbować.








Smacznego.







5 czerwca 2023

Smalec domowy

 Wydawałoby się, że dodatek mleka do smalcu jest kompletną pomyłką. A jednak: mleko sprawia, że smalec jest bardziej delikatny,puszysty i ma piękny, biały kolor. 


Potrzebujemy: 1 kg  słoniny, 50 dag boczku chudego lub pachwiny, 6 dużych cebul,6 ząbków czosnku,duże jabłko, majeranek , sól i pieprz. I tajemniczy składnik to pół szklanki mleka. Słoninę i pachwinę lub boczek przepuszczamy na maszynce .Wytapiamy w dużym rondlu. Gdy zacznie się topić i rumienić  dodajemy pokrojoną cebulę , czosnek i jabłko starkowane na tarce o grubych oczkach.Często mieszamy.Gdy cebula zmięknie, wlewamy mleko,mieszamy, doprawiamy i przelewamy smalec do słoików lub kamionki.



Zostawiamy do stężenia, a po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.Smalec świetnie się rozsmarowuje .Do tego polecam ogórek kiszony lub małosolny i najlepiej swojski chleb .

Można dodać więcej boczku lub pachwiny czy podgardla wtedy smalec będzie ściślejszy. 



Smacznego.