5 czerwca 2023

Smalec domowy

 Wydawałoby się, że dodatek mleka do smalcu jest kompletną pomyłką. A jednak: mleko sprawia, że smalec jest bardziej delikatny,puszysty i ma piękny, biały kolor. 


Potrzebujemy: 1 kg  słoniny, 50 dag boczku chudego lub pachwiny, 6 dużych cebul,6 ząbków czosnku,duże jabłko, majeranek , sól i pieprz. I tajemniczy składnik to pół szklanki mleka. Słoninę i pachwinę lub boczek przepuszczamy na maszynce .Wytapiamy w dużym rondlu. Gdy zacznie się topić i rumienić  dodajemy pokrojoną cebulę , czosnek i jabłko starkowane na tarce o grubych oczkach.Często mieszamy.Gdy cebula zmięknie, wlewamy mleko,mieszamy, doprawiamy i przelewamy smalec do słoików lub kamionki.



Zostawiamy do stężenia, a po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.Smalec świetnie się rozsmarowuje .Do tego polecam ogórek kiszony lub małosolny i najlepiej swojski chleb .

Można dodać więcej boczku lub pachwiny czy podgardla wtedy smalec będzie ściślejszy. 



Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃