12 września 2023

Placek ze śliwkami


 W związku z tym,że posiadam w swoim ogrodzie śliwki węgierki tak powstał placek z tymi zacnymi owocami. Zapraszam do przepisu.


CIEKAWOSTKA

Śliwka najbardziej znana jest ze swoich właściwości korzystnych dla układu pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki dużej zawartości pektyn (błonnika) zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.

PRODUKTY POTRZEBNE NA BLASZKĘ 23/38 CM

KRUCHY PLACEK

Około 1 kg śliwek 

3 szklanki mąki

250 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g cukru pudru (5 łyżek)

16 g cukru waniliowego 

5 żółtek


SKŁADNIKI NA BEZE

5 białek

200g cukru (prawie cała szklanka)

budyń waniliowy 

Szczypta soli


PRZYGOTOWANIE PLACKA

Połączyć składniki na kruchy placek i zagnieść .Owinąć folią spożywczą i schłodzić około pół godziny.2/3 części ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.(pozostałą część włożyć do zamrażarki)Nakłuć widelcem.Zapiec w temperaturze 180°C 20 minut.Następnie wyłożyć śliwki jedna przy drugiej skórą do dołu.Na to rozłożyć beze.

PRZYGOTOWANIE BEZY

Oddzielić białka od żółtek.Ubić na sztywno.Pod koniec dodać cukier porcjami (u mnie 3 porcje)Na sam koniec wsypać budyń waniliowy i delikatnie wymieszać.

Na beze zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostała część ciasta.PROPONUJE 1/3 CIASTA PRZED POTARKOWANIEM ZAMROZIĆ.DAJE TO LEPSZY EFEKT PRZY TARKOWANIU.

Piec 40 minut w temperaturze 180 °C . Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.













4 komentarze:

  1. Upiekłam ciasto z Pani przepisu, jest wspaniałe 😋 rodzinka zachwycona. Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam i polecam

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃