Bardzo lubię żeberka w każdej wersji.Tym razem zrobiłam je z sosem na bazie suszonych grzybów z dodatkiem sosu sojowego.Podałam je z kaszą jęczmienną oraz z surówką z kiszonych ogórków z dodatkiem własnej papryki konserwowej (przepis na paprykę w miodzie jest na blogu) Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI
1,5bkg żeberek paski
3 cebule
2 marchewki
2 garści suszonych grzybów
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
mąka pszenna do obtoczenia
liść laurowy i ziele angielskie
czosnek 4 ząbki
papryka słodka i ostra
sól i pieprz
przyprawa do mięs
majeranek
PRZYGOTOWANIE
Żeberka pociąć na paski oraz doprawić solą,czosnkiem, papryką słodką i ostrą, przyprawą do mięs i majerankiem . Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.Przełożyć do garnka.Na tym samym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w półplastry.Przełożyć do mięsa .(mąka będzie brązowa i z niej wytworzy się sos) Grzyby suszone ugotować w około pół litrze wody około 20 minut a wodę z nich wlać do żeberek. Doda smaku oraz koloru. W razie potrzeby dolać wody,aby przykryć mięso . Dorzucić liść laurowy i ziele angielskie oraz wlać sos sojowy.Gotować do miękkości. W razie potrzeby dodać zaklepkę z mąki i wody.(pół szklanki wody plus 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać i zagęścić sos) U mnie nie było takiej potrzeby.Na koniec doprawić sos solą i pieprzem. Obficie posypać świeżą natką pietruszki.
SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW
Ogórki pokroić w cienkie plastry, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, musztardę francuską, olej, odrobinę cukru i soli.
Wyszło pysznie.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃