Grzyby wszelakie mam w zasięgu ręki.Mieszkan na terenach, gdzie w sezonie grzybobrania mam do nich płynny dostęp.Postanowiłam to wykorzystać i zrobiłam leśną tartę na spodzie pszenno -orzechowym.Wykorzystałam kurki
CIEKAWOSTKA
Kurki są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są bogatym źródłem tiaminy, witaminy B1, której jest w kurce tyle, co w drożdżach piekarskich. Wartość odżywcza kurki to 32 kcal.Bardzo je lubię ze względu na walory smakowe i wykorzystuję często w mojej kuchni.
SKŁADNIKI NA SPÓD
200 g mąki (1 szklanka i 1/6 szklanki)
80 g orzechów włoskich (3/4 szklanki )
100 gram zimnego masła
szczypta soli
2 jajka
SKŁADNIKI NA FARSZ
około 200 gram dobrze umytych i oczyszczonych kurek
mała cukinia
5 dużych cebul
4,5 ząbków czosnku
100 g masła
3 jajka
Ser gouda 150 g
100 g serka koziego do smarowania lub innego
200 ml śmietanki 30 %
około 3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz, sporo suszonego oregano
czosnek niedźwiedzi, papryka słodka i ostra
natka pietruszki
Wysyp przesianą mąkę do dużej miski.Dodaj zmielone orzechy.Ja użyłam młynek do kawy.Myślę, że blenderem także się uda.Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, 2 jajka, sól.Wyrób ciasto i odłóż na pół godziny do lodówki.
Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Należy je zblanszować w osolonej wodzie.Gotować na pół twardo.Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę.Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę.Dodaj kurki, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Następnie roztrzep jajka dodaj śmietanę gęstą, słodką ,serek kozi, połowę starkowanego sera gouda i przyprawy.Wymieszaj na jednolitą masę.Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.Do masy przełóż farsz z kurek.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni na program góra -dół.
Zagniecione ciasto wyłóż na formę do tarty. Dokładnie wyklej cienką warstwą ciasto spód i boki,ponakłuwaj równomiernie widelcem, wstaw do piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w temperaturze 200°C .
Ciasto wyjmij z pieca i wylej na nie przygotowaną masę kurkową.Posyp pozostałym serem . Ułóż wedle uznania pokrojoną w plasterki cukinie.Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Wstaw tartę do pieca i piecz przez 35 minut. Podczas pieczenia pilnuj żeby masa nie przypiekła się zbyt mocno. W razie potrzeby przykryj ją delikatnie folią aluminiową.
Smacznego.
MOJA SUGESTIA
Zamiast kurek można użyć innych grzybów a orzechy zmielone zastąpić mąką. Mi zależało na ciemnym nietypowym spodzie oraz na smaku.Uważam , również,że inne dodatki również się sprawdzą i zamiast grzybów można dodać pierś z kurczaka.
Pychotka i wygląda obłęd
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń