17 października 2023

Owsiano-kakaowy torcik pankejkowy

 Może ten przepis zobaczy Twój mężczyzna lub Twoja kobieta i wykona dla Ciebie tę pyszność. Jest to nic innego jak tradycyjne pan cakes przełożone kremem czekoladowym .Z tym,że moje są bardziej owsiane.Ułożyłam je na kształt wieży, przełożyłam kremem czekoladowym i polałam musem malinowym . Przygotowanie nie wymaga dużo czasu,aby go zrobić i zaskoczyć bliską Ci osobę.Uważam,że na śniadanie lub deser walentynkowy świetnie się sprawdzi.W innych okolicznościach także zaskoczy swoim smakiem i efektownym wyglądem.


SKŁADNIKI(z tych składników wyszło mi 16 sztuk placuszków)

150 g płatków owsianych błyskawicznych

1łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki kakao

6 czubatych łyżek jogurtu greckiego

pół szklanki mleka migdałowego (może być zwykłe)

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżeczki erytrytolu lub zwykłego cukru 

masło i olej do smażenia

maliny lub inne owoce(około 150g)

Nutella lub swojej roboty krem czekoladowy(u mnie 100 ml śmietanki słodkiej 30% i tabliczka czekolady)

WYKONANIE KREMU CZEKOLADOWEGO

Śmietankę wlałam do rondelka wkruszyłam czekoladę . Trzymałam na średnim ogniu do czasu połączenia składników.

WYKONANIE MUSU

Owoce zblendowałam z erytrytolem

WYKONANIE 

Wszystkie składniki umieściłam w kielichu blendera (uważam,że ręczny również się sprawdzi) Składniki zmieliłam na jednolitą masę.Musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię teflonową wysmarowałam masłem i wlałam odrobinę oleju. Na rozgrzanej patelni smażyłam średnie placuszki (pół chochelki wazowej do zupy) Każdy placek przełożyłam kremem czekoladowym(użyłam pędzelka silikonowego) i polałam musem malinowym.







Smacznego.




5 października 2023

Muffinki czekoladowe z jabłkami

Jak jesień, to i muffinki z jabłkami i cynamonem. 

Rewelacyjne muffinki czekoladowe z jabłkami. Miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Przepyszne! Pezepis nie jest skomplikowany i nie wymaga dużo czasu. Uwielbiane przez dzieci i nie tylko .










Podaje przepis na 26 sztuk

SKŁADNIKI 

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

5 jajek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju

2 łyżki kako

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

4 duże jabłka pokrojone w dużą kostkę


SKŁADNIKI NA POLEWĘ I PRZYGOTOWANIE 

 Czekolada i 100ml śmietanki słodkiej 30%

Wlać śmietankę do rondelka . Podgrzać na niewielkim ogniu i wkruszyć czekoladę.Mieszać do połączenia. 

PRZYGOTOWANIE CIASTA 

Jajka ubić z cukrem do białości, dodać olej, wymieszać.Użyć miksera. Dodać przesianą mąkę z proszkiem.Dodać cynamon i sodę. Wymieszać mikserem do połączenia się składników. Dodać jabłka drobno pokrojone, wymieszać. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami . Przełożyć ciasto wypełniając 3/4 wysokości papilotek, gdyż jeszcze urosną. Nagrzać piekarnik i piec w 180 stopniach Celsjusza góra-dół przez około 20- 25 minut. Po wystudzeniu polać czekoladową polewą (ja użyłam pędzelka silikonowego)i udekorować wedle uznania.

Zamiast jabłek można użyć innych owoców. Można także dodać orzechy lub inne bakalie.Mi zależało na jesiennych smakach. 






Smacznego. 

3 października 2023

Pieczony kalafior z sosem serowym

 Wystarczy kilka przypraw, szczypta chęci i odrobina czasu… Serio, przy dzisiejszym przepisie wystarczy dosłownie odrobina czasu. Własnie dzięki temu kalafior pieczony w całości jest takim hitem. Jest chrupiący i bardzo aromatyczny. Rozpływa się w ustach! Będzie pasować świetnie do drugiego dania, praktycznie do każdego mięsa (pieczonego, smażonego czy gotowanego).


SKŁADNIKI

1 Kalafior

2 łyżki masła

Łyżka oliwy z oliwek

Łyżeczka soli( u mnie ziołowa sól), papryki słodkiej i pół ostrej

4 ząbki czosnku

rozmaryn 

Skórka z cytryny starta na tarce 

Ser żółty do posypania na wierzch

Natka pietruszki do posypania 

2 łyżki migdałów jako dodatek 


SKŁADNIKI NA SOS SEROWY

Łyżka masła

1łyżka mąki

150ml mleka lub napoju roślinnego

100ml słodkiej śmietanki 30%

200 g sera (może być także cheddar)

Sól i pieprz 

Szczypta gałki muszkatołowej i imbiru 


PRZYGOTOWANIE KALAFIORA

Roztopić w rondelku masło, dodać czosnek, skórkę z cytryny, przyprawy i wymieszać.Natrzeć kalafiora (ja użyłam pędzelka silikonowego, można dłońmi). Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Polać oliwą z oliwek i z wierzchu jeszcze posypać solą.Sami zdecydujcie czy jest taka potrzeba.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza góra -dół. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 100 minut. 10 minut przed końcem posypać serem.

Jeżeli Kalafior będzie się za mocno rumienił należy przykryć go folią aluminiową.U mnie nie było takiej potrzeby.




PRZYGOTOWANIE SOSU SEROWEGO 

Wystarczy roztopić jedną łyżkę masła, wsypać jedną łyżkę mąki i energicznie wymieszać. Kiedy się połączą, wlewa się 150 ml mleka i słodką śmietankę, a po podgrzaniu wsypuje się 200 g startego żółtego sera i mieszać, aż powstanie gęsty sos. Mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Sos podgrzewać na małym ogniu często mieszając. (ja użyłam rózgi ubijaka do piany)

Po wyjęciu kalafior polać sosem serowym, posypać świeżą natką pietruszki oraz uprażonymi migdałami (prażymy na suchej patelni często mieszając by nie przypaliły się)





Smacznego.