Drobiowe rożki z piersi kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z pieczarkami uduszonymi z cebulką to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Roladki są bardzo delikatne, soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Z pewnością zachwycą podniebienie każdego z Was.Do tego ziemniaki z ulubioną surówką i obiad świąteczny lub rodzinny gotowy.
SKŁADNIKI
2 podwójne filety z kurczaka
2 cebule
40 dag pieczarek
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
mąka pszenna do panierki
4 jajka
sól, pieprz lub ulubione przyprawy
PRZYGOTOWANIE
Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w plastry. Mięso delikatnie rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Pod koniec smażenia doprawiam pieprzem oraz solą.Czekam , aż woda odparuje.
Na każdym kawałku mięsa układam gotowy farsz z pieczarek.
Mięso zwijam w roladki, otaczam w mące, później w doprawionym jajku i w bułcę tartej. Formuje w kształcie stożka. Na rozgrzany olej stawiam mojego rożka i obsmażam od strony podstawy. Prezentuje zdjęcie poniżej . Następnie obsmażam boki na złoty kolor. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 stopniach góra -dół.
Smacznego.
Szkoda że nie ma dokładnej instrukcji jak uformować ten stożek
OdpowiedzUsuńNiebawem wrzucę na stronę filmik instruktażowy 😁
UsuńCzy przy zwijaniu zawijas, jakoś fo środka boki? Jak zwinąć, żeby farsz nie wypłynął? Bo trzeba chyba na dość duże plastry pokroić?
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie,następna inspiracją na niedzielny obiad.Dziekuję.
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję 😃
Usuń