15 marca 2024

Drobiowe rożki z pieczarkami

 Drobiowe rożki z piersi kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z pieczarkami uduszonymi z cebulką to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Roladki są bardzo delikatne, soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Z pewnością zachwycą podniebienie każdego z Was.Do tego ziemniaki z ulubioną surówką i obiad świąteczny lub rodzinny gotowy.




SKŁADNIKI 

2 podwójne filety z kurczaka

2 cebule

40 dag pieczarek

olej do smażenia

bułka tarta do panierki

mąka pszenna do panierki

4 jajka

sól, pieprz lub ulubione przyprawy


PRZYGOTOWANIE 

Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w plastry. Mięso delikatnie rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.

Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Pod koniec smażenia doprawiam pieprzem oraz solą.Czekam , aż woda odparuje.

Na każdym kawałku mięsa układam gotowy  farsz z pieczarek.

Mięso zwijam w roladki, otaczam w mące, później w doprawionym jajku i w bułcę tartej. Formuje w kształcie stożka. Na rozgrzany olej stawiam mojego rożka i obsmażam od strony podstawy. Prezentuje zdjęcie poniżej . Następnie obsmażam boki na złoty kolor. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 stopniach góra -dół.











Smacznego. 

6 komentarzy:

  1. Szkoda że nie ma dokładnej instrukcji jak uformować ten stożek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem wrzucę na stronę filmik instruktażowy 😁

      Usuń
  2. Czy przy zwijaniu zawijas, jakoś fo środka boki? Jak zwinąć, żeby farsz nie wypłynął? Bo trzeba chyba na dość duże plastry pokroić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smacznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie,następna inspiracją na niedzielny obiad.Dziekuję.

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃