Moja wersja jest bezglutenowa.Jeżeli wolisz wersję glutenową zastąp mąkę z przepisu mąka pszenną.
Piadina zwana także piadą to podawany na ciepło cieńki placek z mąki pszennej z nadzieniem, pochodzący z regionu Emilia Romagna-bardzo charakterystyczna przekąska pochodząca z Włoch. . Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem.
SKŁADNIKI
600 g mąki bezglutenowej Bread mix mieszanka na chleb i pizze bezgl.1 kg(mąka dostępna w internecie)
1 łyżeczka soli
1łyżeczka proszku do pieczenia
100 g smalcu lub oleju
ok. 350 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj sól, smalec lub olej i zacznij wyrabiać ciasto dolewając stopniowo letnie mleko (w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być gładkie i elastyczne (w konsysestencji podobne do ciast na pierogi). Wyrabiaj przez ok. 10 min.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok 3 mm i wykrawaj kółka.Ja użyłam kubka. Przy wałkowaniu podsypuj mąkę.Jeżeli chcesz zrób większe placki.Mi zależało na wersji mini.
Rozgrzej dobrze patelnie teflonową i piecz pojedynczo placki przez ok. pół min z każdej strony. Piadina będzie gotowa w momencie jak pojawią się brązowe przypieczone punkciki.
CIEKAWOSTKA
Jedną z największych zalet tych włoskich kanapek jest to, że pasuje do nich każdy farsz. Za najbardziej tradycyjną wersję uznaje się piadinę, nadziewaną szynką parmeńską z dodatkiem sera squacquerone lub mozzarelli, rukoli i pomidorów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by stworzyć farsz o zupełnie innym składzie! Najczęściej do wnętrza piadina romagnola trafiają takie składniki jak:
sery, np. mozzarella, ricotta, parmezan,
wędliny, np. szynka parmeńska, salami,
warzywa (świeże lub grillowane),
dowolny sos, pesto.
Co ciekawe, ciasto pasuje również do słodkich dodatków! Piadina doskonale smakuje np. z serem ricotta i świeżymi owocami lub z dżemem.
Smacznego.
Super....proste i łatwe.. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie tak 😁 Dziękuję 😃
Usuń