Keks nie tylko wersji słodkiej, ale i wytrawnej może być doskonałym dodatkiem do mięsa lub twarożku ze śmietaną. Zapraszam do przepisu.
Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczu czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni .
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie!
Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy....z dodatkiem sosu czosnkowego lub sosu ajvar ( popularny sos kuchni bałkańskiej, który jest przygotowywany z papryki, cebuli, czosnku i oliwy z oliwek)
SKŁADNIKI (na jedną większą keksówkę lub dwie mniejsze o wymiarach 26/12)
Ciasto: 500 gramów mąki pszennej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jajek
200 mililitrów mleka
150 mililitrów oliwy
DODATKI
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
4 ząbki czosnku
200 g pomidorów suszonych
150 gramów czarnych oliwek
łyżeczka bazylii suszonej lub świeża pokrojona
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Papryki pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę. Pomidory suszone odsączyć z oleju i drobno pokroić.Jeżeli oliwki są w całości pokroić.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem z oliwą i mlekiem około 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę, proszek,sól i pieprz i wszystko razem miksujemy na wolnych obrotach kilka minut(około 5 minut).Dodajemy pokrojone warzywa , czosnek i przyprawy. Mieszamy szpatułką. Wykładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Kroimy po wystudzeniu.
Mój na zdjęciach pokrojony 15 minut po wyjęciu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃