17 maja 2024

Wytrawne muffiny szpinakowe z warzywami

 Czytałaś/eś kiedyś skąd pochodzą muffiny? Muffiny powstały już na początku XIX wieku i były one jedynie daniem dla służby, które kucharki przygotowywały ze zdobytych resztek jedzenia, tj. ziemniaków, chleba i pozostałej masie na ciasto, a następnie piekły je na piecu. Dopiero później Amerykanie nadali muffinom dzisiejszą formę.



Swoje mufinki zrobiłam z warzywami a masę zabarwiłam świeżym szpinakiem. Zapraszam do przepisu.Jest to świetna alternatywa kanapek jak i również smaczna przekąska imprezowa. Proponuję zajadać je z sosem czosnkowym.

PRZEPIS NA 20 SZTUK MUFFINEK

2,5 szklanki mąki 

szklanka mleka 

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

100 ml oleju (Olej z suszonych pomidorów)

5 łyżek jogurtu naturalnego 

Sól , pieprz 

Szpinak świeży 200 g

Papryka 2 sztuki żółta i czerwona 

słoiczek suszonych pomidorów

Pieczarki 200 g

Ser żółty tarkowany 150 g

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać z proszkiem. Do oddzielnej miski wlać mleko , wbić jajka i wlać olej z suszonych pomidorów,szpinak i zblendować . Dodać jogurt.Połączyć z suchymi składnikami.Zblendować,aby nie było grudek. Paprykę i pieczarki drobno pokroić i przesmażyć. Dodać do masy razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami i żółtym serem.Wymieszać z masą.Włożyć do form mufinkowych. Piec od 25 do 30 minut w 160 stopniach Celsjusza.






Smacznego.








11 maja 2024

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

 W moim ogrodzie rabarbar piękny rośnie.Postanowiłam ciasto zrobić.Choć w kuchni stosujemy go podobnie jak owoce, rabarbar jest tak naprawdę warzywem.  Kwaśny smak rabarbaru sprawia, że doskonale łączy się on ze słodkimi wypiekami, przełamując ich smak. Miłośnicy słodko-kwaśnych smaków z pewnością pokochają ciasta z rabarbarem. Warto jednak wiedzieć, że rabarbar jest także bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów mających działanie przeciwzapalne. Jest on źródłem błonnika, a także przeciwutleniaczem. Zawiera również składniki o działaniu anty nowotworowym. Same korzyści!



SKŁADNIKI NA SPÓD BLASZKA 23/38 CM

250 g margaryny

2,5 szklanki mąki

5 żółtek

3 łyżki kwaśnej śmietany

3 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

bułka tarta do posypania spodu 

SKŁADNIKI NA FARSZ Z RABARBARU 

6 łodyg rabarbaru 

3 łyżki cukru

2 łyżki kaszy manny

1 budyń śmietankowy 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ BUDYNIOWĄ

7 białek

1 szklanka cukru

3 budynie waniliowe 

pół szklanki wiórków kokosowych 

pół szklanki oleju 

PRZYGOTOWANIE 

Zrobić kruche ciasto.Do mąki dodać wszystkie składniki na spód i zagnieść ciasto.1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki (to będzie kruszonka na wierzch)a 2/3 włożyć na pół godziny do lodówki. 

Po tym czasie część z lodówki wyłożyć na blachę do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać bułką tartą, aby uniknąć zakalca.Następnie obrać łodygi rabarbaru i pokroić w grubsze plastry. Dodać cukier, kaszę manną i budyń śmietankowy. Odstawić na 15 minut. Przecedzić przez sito, aby pozbyć się płynu. Farsz wyłożyć na spód. Następny etap to pianka. Ubić białka Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier.Do sztywnej piany dodać budynie ,pół szklanki oleju i wiórki.Delikatnie wymieszać i wylać na farsz. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach  pozostałą częścią ciasta z zamrażarki. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku góra -dół w temperaturze 180 stopniach Celsjusza . Po tym czasie uchylić lekko piekarnik. Ciasto wyjąć po 10 minutach.Posypać cukrem pudrem.Robię tak z każdym ciastem. Nie wyjmuję od razu z piekarnika. 








Zamiast rabarbaru można dodać inne owoce.

Smacznego.