17 maja 2024

Wytrawne muffiny szpinakowe z warzywami

 Czytałaś/eś kiedyś skąd pochodzą muffiny? Muffiny powstały już na początku XIX wieku i były one jedynie daniem dla służby, które kucharki przygotowywały ze zdobytych resztek jedzenia, tj. ziemniaków, chleba i pozostałej masie na ciasto, a następnie piekły je na piecu. Dopiero później Amerykanie nadali muffinom dzisiejszą formę.



Swoje mufinki zrobiłam z warzywami a masę zabarwiłam świeżym szpinakiem. Zapraszam do przepisu.Jest to świetna alternatywa kanapek jak i również smaczna przekąska imprezowa. Proponuję zajadać je z sosem czosnkowym.

PRZEPIS NA 20 SZTUK MUFFINEK

2,5 szklanki mąki 

szklanka mleka 

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

100 ml oleju (Olej z suszonych pomidorów)

5 łyżek jogurtu naturalnego 

Sól , pieprz 

Szpinak świeży 200 g

Papryka 2 sztuki żółta i czerwona 

słoiczek suszonych pomidorów

Pieczarki 200 g

Ser żółty tarkowany 150 g

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać z proszkiem. Do oddzielnej miski wlać mleko , wbić jajka i wlać olej z suszonych pomidorów,szpinak i zblendować . Dodać jogurt.Połączyć z suchymi składnikami.Zblendować,aby nie było grudek. Paprykę i pieczarki drobno pokroić i przesmażyć. Dodać do masy razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami i żółtym serem.Wymieszać z masą.Włożyć do form mufinkowych. Piec od 25 do 30 minut w 160 stopniach Celsjusza.






Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃