Czytałaś/eś kiedyś skąd pochodzą muffiny? Muffiny powstały już na początku XIX wieku i były one jedynie daniem dla służby, które kucharki przygotowywały ze zdobytych resztek jedzenia, tj. ziemniaków, chleba i pozostałej masie na ciasto, a następnie piekły je na piecu. Dopiero później Amerykanie nadali muffinom dzisiejszą formę.
Swoje mufinki zrobiłam z warzywami a masę zabarwiłam świeżym szpinakiem. Zapraszam do przepisu.Jest to świetna alternatywa kanapek jak i również smaczna przekąska imprezowa. Proponuję zajadać je z sosem czosnkowym.
PRZEPIS NA 20 SZTUK MUFFINEK
2,5 szklanki mąki
szklanka mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju (Olej z suszonych pomidorów)
5 łyżek jogurtu naturalnego
Sól , pieprz
Szpinak świeży 200 g
Papryka 2 sztuki żółta i czerwona
słoiczek suszonych pomidorów
Pieczarki 200 g
Ser żółty tarkowany 150 g
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać z proszkiem. Do oddzielnej miski wlać mleko , wbić jajka i wlać olej z suszonych pomidorów,szpinak i zblendować . Dodać jogurt.Połączyć z suchymi składnikami.Zblendować,aby nie było grudek. Paprykę i pieczarki drobno pokroić i przesmażyć. Dodać do masy razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami i żółtym serem.Wymieszać z masą.Włożyć do form mufinkowych. Piec od 25 do 30 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃