Zapraszam do przepisu
Pizza na spodzie z kalafiora i cukinii jest dużo zdrowszą ale równocześnie pyszną alternatywą dla tradycyjnej pizzy.
SKŁADNIKI NA SPÓD
Średni kalafior
mała cukinia
40 dag żółtego sera
100 ml śmietanki 30 tki
15 jajek
sól, pieprz i zioła prowansalskie
PROPONOWANE SKŁADNIKI DO PIZZY
salami (ilość według uznania)
pieczarki 500 g
papryka 2 sztuki
cebula 2 sztuki
kapary (ilość według uznania)
rukola
pomidorki koktajlowe
ser do posypania
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
4 ząbki czosnku
passata pomidorowa pół litra
Oregano, sól i odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE
Kalafior i cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie posolić odstawić na parę minut następnie odcisnąć i dodać do kalafiora. Jajka ubić mikserem i połączyć z warzywami. Dodać starkowany ser i śmietankę. Doprawić. Spód wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Moja pizza zrobiona jest na dużych blaszkach z piekarnika. Można ją zrobić w blaszkach od ciasta. Grubość ciasta zależy od Was. Mój spód jest cienki, gdyż na takim mi zależało.
Spód podpiec 25 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.
W czasie pieczenia przygotować farsz i sos pomidorowy na pizzę. Podsmażyć cebulę pieczarki i paprykę. Następnie podsmażyć na oliwie czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać passatę pomidorową, doprawić.
Po wyjęciu podpieczonego spodu posmarować go obficie sosem pomidorowym i ułożyć dodatki. U mnie papryka, cebula, pieczarki, kapary.. Posypać serem i dopiec od 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Rukole i pomidorki położyłam po upieczeniu pizzy.
Pizzę można zajadać z ulubionymi sosami.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃