Translate

25 lutego 2023

Chleb żytni

 Chleb żytni


Czas wyrastania chleba to 2,5 godziny. Szybko natomiast się go przygotowuje.

Składniki

-500 g mąki żytniej typ 2000 (użyłam Basi) 

-2 łyżeczki soli

-1 łyżeczka cukru

-Suche drożdże 8 g

-Łyżka oleju

-500 ml ciepłej wody

-100 g ulubionych nasion ( u mnie słonecznik)

Suche składniki połączyłam i wymieszałam. Dodałam wodę i rozrobiłam drewnianą łyżka. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić na kolejne pół godz. Nagrzać piekarnik. Piec 50 min w 200 st.

Po ostygnięciu idealnie się kroi. 



Polecam. Pyszny, zdrowy i domowy chlebek .

2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...