Chleb żytni
Czas wyrastania chleba to 2,5 godziny. Szybko natomiast się go przygotowuje.
Składniki
-500 g mąki żytniej typ 2000 (użyłam Basi)
-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
-Suche drożdże 8 g
-Łyżka oleju
-500 ml ciepłej wody
-100 g ulubionych nasion ( u mnie słonecznik)
Suche składniki połączyłam i wymieszałam. Dodałam wodę i rozrobiłam drewnianą łyżka. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić na kolejne pół godz. Nagrzać piekarnik. Piec 50 min w 200 st.
Po ostygnięciu idealnie się kroi.
Polecam. Pyszny, zdrowy i domowy chlebek .
Wygląda super
OdpowiedzUsuńJest super i długo trzyma świeżość
OdpowiedzUsuń