Niedługo tłusty czwartek, więc podrzucam przepis na - faworki, chrust, chruścik, chruściki
Dawniej także kreple (choć wyraz ten oznacza przede wszystkim pączki) – polskie i litewskie oraz niemieckie (niem. Raderkuchen, Liebesschleifen) tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem.
Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.
FAWORKI PIECZONE
SKŁADNIKI.
-240 g mąki
-czubata łyżka masła.
-3 łyżki śmietany
-1 łyżka spirytusu
-3 żółtka
-szczypta soli
-łyżeczka cukru waniliowego
-cukier puder do posypania
WYKONANIE
Żółtka mieszamy ze śmietaną i cukrem waniliowym. Do tego dodajemy mąkę, masło. Dobrze wyrabiamy ciasto i wybijamy wałkiem. (uderzamy wałkiem w ciasto ). Schładzamy w lodówce ok 1 godziny.Następnie rozwałkuj, potnij na prostokąty , zrób w środku nacięcie i wywiń końce.
Pieczemy 10-12 min w 180 st. Można je także smażyć na głębokim oleju. Posyp cukrem pudrem.
Polecam .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃