Translate

11 lutego 2023

Devolay z żółtym serem

Słynne główne danie - piersi kurczaka nadziewane  masłem , z czosnkiem i natką pietruszki .A ja dodałam  jeszcze żółty ser.Wyszło pysznie .


SKŁADNIKI ( z podwójnej piersi wychodzą 4 kotlety)(u mnie 4 podwójne piersi)
⚫ Podwójna pierś z kurczaka 
⚫1/4 kostki masła
⚫150 gr żółtego sera (u mnie morski)
⚫ sól, pieprz czarny i przyprawa do mięs 
⚫ natka pietruszki
⚫2 ząbki czosnku 
⚫2 jajka
⚫ mąka pszenna do obtoczenia
⚫ bułka tarta do panierki

WYKONANIE
Podwójną pierś wyporcjowałam na 4 kotlety.Następnie rozklepałam tłuczkiem przez folię spożywczą.Doprawiłam solą i pieprzem i przyprawą do mięs.Ser żółty starkowałam na tarce o grubych oczkach,.Dodałam do niego masło i pokrojoną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszałam składniki używając ręki.
Uformowałam serowo -maślane wałeczki i umieściłam na środku swojego devolaya.Po uformowaniu posypałam wierzch przyprawą do mięs.



Następnie  zwinęłam roladki szczelnie zaciskając końce.Obtoczyłam najpierw w mące, następnie w doprawionym i roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej.Smażyłam z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru .


Następnie przełożyłam kotlety do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dopiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.


Pyszny Devolay w chrupiącej panierce z maślano-serowym nadzieniem to idealny pomysł na niedzielny obiad lub na każdą imprezę okolicznościową.
Smacznego .

2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...