ROLADKI Z TORTILLI Z BOCZKIEM,KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYM POMIDOREM
To świetna przekąska imprezowa. To hit każdej imprezy czy domówki. ... Wytrawna wersja roladek z tortilli jest popularną formą przystawki i na zimno jak i na ciepło.Zapraszam po przepis
SKŁADNIKI na ok 30 szt (mi z jednego placka wychodzi 8 roladek)
- Opakowanie tortilli(4szt w opakowaniu)
-4 serki Almette 150 g(u mnie chrzanowe i z ziołami)
-30 dag boczku wędzonego
- Szpinak świeży lub mrożony liście 600 g
- Filet drobiowy
- Mały słoiczek pomidorów suszonych
-Czosnek 4 ząbki
-2 cebule
- Sól, pieprz
FARSZ DO ROLADEK
Boczek pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do wytopienia (dodałam łyżkę masła klarowanego) Następnie dorzuciłam cebulę drobno pokrojoną . Pierś wyporcjowałam jak na kotlety i doprawiłam(przyprawą do kurczaka, majerankiem, papryką słodką i ostrą) Piekłam ją ok pół godziny w 180 st góra -dół.(Uważam ,że pierś także można pokroić w drobną kostkę i po doprawieniu dorzucić do boczku ) .Jak cebula zmiękła dodałam szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory.Wcisnęłam czosnek i przesmażyłam ok 5 minut.Doprawiłam solą i pieprzem.
Jeżeli używacie mrożonego szpinaku należy dłużej trzymać go na ogniu aby odparował.
Gotowy farsz przełożyłam na sitko,aby zrobił się bardziej suchy i aby nie komplikowało mi to zawijania w placek .
Posmarowałam placki serkiem (u mnie pół serka na placek) Ułożyłam farsz na dole placka .Na farsz kładłam parę pasków piersi wcześniej upieczonej i ściśle zawinęłam ( zawijam jak krokiety czyli najpierw zakładam lekko boki przed zwinięciem i tutaj zdarza się,że wychodzą więc wciskam je spowrotem )
Można je schłodzić przez krojeniem, ale ja kroje od razu po zawinięciu i nie rozpadają się .
Tortille można serwować na przeróżne sposoby. Wystarczy ponieść się fantazji i skomponować własną wersję przekąski .
SMACZNEGO .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃