20 lutego 2023

Naleśniki z kapustą i grzybami leśnymi

 PRZEPIS NA FARSZ 

Grzyby leśne ugotowane,cebula,kapusta kiszona ugotowana . Proporcję wedle uznania.
U mnie dużo cebuli i grzybów a mniej kapusty .

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI 
(Z tej proporcji wychodzi ok 16 szt cienkich naleśników)

-1 ,5 szklanki mąki pszennej 

-4 średnie jajka

-1 szklanka mleka

-1 szklanka wody - zwykła lub gazowana u mnie gaz 

-4 łyżki oleju roślinnego

-szczypta soli i cukru

Składniki łącze na jednolitą masę.Miksuję tak długo, aż pozbędę się grudek. Smażę zawsze na suchej i rozgrzanej patelni. W razie potrzeby można dodać mąkę, jeżeli ciasto będzie za rzadkie lub wodę, jeżeli wyjdzie za gęste.

PRZYGOTOWANIE 

Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju Dodałam opieńki drobno pokrojone, wcześniej ugotowane.Kapustę ugotowałam.Po wystudzeniu odcisnęłam i drobno posiekałam.Połączyłam z grzybami.Doprawiłam solą, pieprzem,majerankiem i magii w płynie 


Następnie farsz rozprowadziłam na naleśnikach ,obsmażyłam, posypałam serem i do piekarnika do czasu rozpuszczenia sera.Piekarnik góra -dół i temperatura 180 stopni.

Jak zawijam naleśniki to najpierw boki a następnie zwijam w rulon .



Takie naleśniki najpierw podsmażone na złoty kolor a następnie zapieczone z serem na wierzchu to niebo w gębie.


Smacznego.


2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃