23 lutego 2023

Pieczone pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

  Pieczone pierogi z mięsem

                 i z kapustą kiszoną


SKŁADNIKI NA CIASTO

-500 g mąki

-35 gr drożdży

-łyżeczka cukru

-łyżeczka soli

-kubeczek maślanki ( 200 ml)

-1 jajko

-pół kubeczka oleju(100ml)


SKŁADNIKI NA FARSZ

U mnie mięso mieszane gotowane ( mięso z kaczki,z kurczaka oraz wieprzowe) ok 1 kg

-4 cebule

-4 ząbki czosnku

- około pół kg kapusty kiszonej

-kmin rzymski, majeranek, sól, pieprz


Składniki na ciasto połączyłam i wymieszałam drewnianą łyżką.Zagniotłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 40 min do wyrośnięcia .

W między czasie zmieliłam mięso razem z czosnkiem.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na patelni i dodałam do mięsa.Kapustę drobno posiekałam , zalałam lekko wodą i dusiłam do miękkości.Po wystudzeniu odcisnęłam i dodałam do mięsa.Przyprawiłam i dokładnie wymieszałam.

Po wyrośnięciu rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3 mm.Blat lekko podsypałam mąka.Kółka wykrawałam literatką o średnicy 9 cm. Nakładam farsz i zlepiałam.Końcowki pieroga przycisnęłam widelcem.Pierożki należy solidnie skleić, gdyż podczas pieczenia urosną.Pierożki układałam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pedzęlkiem naoliwiłam papier.Każdy pierożek posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam czarnuszką.Piekłam 25 min w piekarniku góra -dół na środkowej półce w 190 st.


Przepis na ciasto, które podałam jest bardzo elastyczne i świetnie się klei.Z tej ilości wyszło mi 30 pierożków.

W taki oto sposób wykorzystuje gotowane mięso z rosołu czy innych zup.Z samego mięsa drobiowego farsz jest suchy dlatego łączę różne rodzaje mięs.

Moją propozycją jest podawanie takich pierożków z sosem czosnkowym.

POLECAM.





2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃