Niedługo tłusty czwartek więc łapcie przepis .
PRZEPIS NA PĄCZKI ZIEMNIACZANE
Przepis na pączki ziemniaczane są pyszne, delikatne, przygotowuje się nieco inaczej niż te tradycyjne. Smak ziemniaków nie jest wyczuwalny. Pączki to tradycyjne danie na Tłusty Czwartek.
Można je wykonanać z różnym nadzieniem.
SKŁADNIKI NA OKOŁO 40 SZTUK
-10 dkg drożdży
-1 kg mąki
-1 kg obranych i ugotowanych bez soli ziemniaków
-1/2 masła
-3 żółta
-1 całe jajko.
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
DODATKOWO:
-olej do głębokiego smażenia
-cukier puder
-ręczniki papierowe
PRZYGOTOWANIE – PRZEPIS NA PĄCZKI ZIEMNIACZANE
Ziemniaki, obierać, ugotować bez soli, a następnie przepuścić przez praskę.
Do ciepłych dodać połowę masła i cukier waniliowy. Drożdże rozpuścić na cukrze i wlać do ziemniaków, dodać mąkę i zagnieść ciasto.
Formować pączki. Ciasto nie musi wyrastać, jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki wystarczy, że poleżą kilka minut, zanim rozgrzeje się tłuszcz, a potem urosną jeszcze podczas smażenia.
W szerokim garnku nagrzej dobrze olej. Na nagrzany olej kładź po kilka pączków.
Nie kładź ich za dużo na raz. Smaż je na rumiany kolor. Gotowe odsączamy na papierze.
Posypać pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Jeśli zdecydujesz się na to, by w środku znajdował się mus owocowy lub lekka marmolada.
Należy przygotować szeroką plastikową strzykawką, rękaw cukierniczy lub wąski worek cukierniczy.
W woreczku umieść wymieszany mus i wstrzyknij je z boku do każdego pączka.
Nie dodajemy do pączków spirytusu, octu lub soku z cytryny, ponieważ prawidłowo smażone pączki ziemniaczane nie wchłoną więcej tłuszczu
Jem je co roku,nie idzie poznać że jest tam ziemniak👌
OdpowiedzUsuńTy łasuchu😃 dzięki za komentarz 😃
UsuńMoje ulubione
OdpowiedzUsuń