Jestem z moją propozycją szybkiego i smacznego dania jednogarnkowego . Zachęcam do wypróbowania przepisu .
Wyszło wedle mojego planu i kulinarnej fantazji
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI(u mnie porcja to 2 szt)
-6 pętek białej surowej kiełbasy
-Ok kg kiszonej kapusty (ja użyłam więcej z myślą wykorzystana jej następnego dnia 😀) (uważam,że pół kg kapusty na 6 pętek będzie porcją odpowiednią)
-5 cebul
- Główka czosnku
-4 jabłka
- Liść laurowy i ziele angielskie
-Sos sojowy ciemny (często go używam 😀)
- Sól i pieprz cayenne
-Majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka
- Łyżka musztardy(dałabym także francuską)
- Łyżka miodu
-2 łyżki oleju do glazury na wierzch kiełbasy
Kiełbasę nacięłam robiąc kratkę.Kapustę kiszoną opłukałam, żeby nie była za kwaśna. Dwie cebule pokrojone w kostkę zeszkliłam na oleju w głębokim garnku.
Następnie pokroiłam drobniej kapustę i dorzuciłam do garnka.Podlałam wodą, ale nie zakrywając jej całej.(woda tak do połowy objętości kapusty,aby tylko zmiękła) Dodałam liść laurowy i ziele angielskie.Dusiłam do miękkości ok 25 minut.Doprawiłam papryką, ziołami (Kocham zioła ),majerankiem solą i pieprzem cayenne.Przełożyłam do naczynia,w którym zapiekałam potrawę.W nacięcia kiełbasy włożyłam czosnek pokrojony w cienkie plasterki(lubię dużo) Ułożyłam kiełbasę na kapustną kołderkę . Rozrobiłam glazurę ( 2 łyżki oleju,musztarda i miód) Posmarowałam kiełbaski. Piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku góra-dół w 180 stopniach. Podczas pieczenia przygotowałam cebulę z jabłkiem .
3 cebule pokrojone w piórka zeszkliłam na patelni.Do smaku dałam sól i paprykę słodką (pod koniec paprykę,aby nie dopuścić do gorzkiego smaku) Jabłka ze skórką pokroiłam na ćwiartki i usunęłam gniazda. Wrzuciłam do cebuli i tak około 3 minut mieszając potrzymałam na ogniu .
15 minut przed końcem pieczenia wyjęłam naczynie z potrawą i na wierzch rozłożyłam cebulę z jabłkiem.Jeszcze raz posypałam majerankiem .
Zapach w domu był cudowny .
U mnie takie danie podałam z pieczywem.Równie dobrze komponowałoby się z pieczonymi ziemniakami lub gotowanymi .
Dodam jeszcze,że następnym razem zrobię więcej glazury na wierzch kiełbasy, gdyż dodała ciekawego smaku kapuście i ogólnie całej potrawie . Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃