Translate

7 lutego 2023

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA NA KOŁDERCE Z KISZONEJ KAPUSTY Z DODATKIEM CEBULI I JABŁEK

 Jestem z moją propozycją szybkiego i smacznego dania jednogarnkowego . Zachęcam do wypróbowania przepisu .

Wyszło wedle mojego planu i kulinarnej fantazji 



    

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI(u mnie porcja to 2 szt)

-6 pętek białej surowej kiełbasy

-Ok kg kiszonej kapusty (ja użyłam więcej z myślą wykorzystana jej następnego dnia 😀) (uważam,że pół kg kapusty na 6 pętek będzie porcją odpowiednią)

-5 cebul

- Główka czosnku

-4 jabłka

- Liść laurowy i ziele angielskie

-Sos sojowy ciemny (często go używam 😀)

- Sól i pieprz cayenne

-Majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka 

- Łyżka musztardy(dałabym także francuską)

- Łyżka miodu

-2 łyżki oleju do glazury na wierzch kiełbasy 

Kiełbasę nacięłam robiąc kratkę.Kapustę kiszoną opłukałam, żeby nie była za kwaśna. Dwie cebule pokrojone w kostkę zeszkliłam na oleju w głębokim garnku.


Następnie pokroiłam drobniej kapustę i dorzuciłam do garnka.Podlałam wodą, ale nie zakrywając jej całej.(woda tak do połowy objętości kapusty,aby tylko zmiękła) Dodałam liść laurowy i ziele angielskie.Dusiłam do miękkości ok 25 minut.Doprawiłam papryką, ziołami (Kocham zioła ),majerankiem solą i pieprzem cayenne.Przełożyłam do naczynia,w którym zapiekałam potrawę.W nacięcia kiełbasy włożyłam czosnek pokrojony w cienkie plasterki(lubię dużo) Ułożyłam kiełbasę na kapustną kołderkę . Rozrobiłam glazurę ( 2 łyżki oleju,musztarda i miód) Posmarowałam kiełbaski. Piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku góra-dół w 180 stopniach. Podczas pieczenia przygotowałam cebulę z jabłkiem .

3 cebule pokrojone w piórka zeszkliłam na patelni.Do smaku dałam sól i paprykę słodką (pod koniec paprykę,aby nie dopuścić do gorzkiego smaku) Jabłka ze skórką pokroiłam na ćwiartki i usunęłam gniazda. Wrzuciłam do cebuli i tak około 3 minut mieszając potrzymałam na ogniu .

15 minut przed końcem pieczenia wyjęłam naczynie z potrawą i na wierzch rozłożyłam cebulę z jabłkiem.Jeszcze raz posypałam majerankiem .



Zapach w domu był cudowny .

U mnie takie danie podałam z pieczywem.Równie dobrze komponowałoby się z pieczonymi ziemniakami lub gotowanymi .



Dodam jeszcze,że następnym razem zrobię więcej glazury na wierzch kiełbasy, gdyż dodała ciekawego smaku kapuście i ogólnie całej potrawie . Smacznego .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...