Translate

7 lutego 2023

Ryba po parysku w szpinaku pod chrupiącą panierką

Przybywam z moją propozycją dania w roli głównej z rybą . Sprawdza się w wersji ciepłej ale i w zimnej równie dobrze smakuje .




Uważam, że to danie ma szansę zrobić furorę na każdej imprezie, gdyż u mnie się nim zachwycali. 


        RYBA PO PARYSKU W SZPINAKU 

             POD CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ 


SKŁADNIKI (u mnie blaszka 30/25 cm)

-U mnie czarniak płaty ok 1 kg 

-40 dag sera żółtego do panierki

-5 cebul

-5 ząbków czosnku 

-2 op szpinaku liście lub brykiet mrożony lub 2 opakowania świeżego szpinaku baby 250 gr

- Mały słoik suszonych pomidorów 

-5 lub 6 jajek

-3 łyżki gęstej śmietany

-300 ml słodkiej śmietanki

-2 łyżki mąki pszennej(do zagęszczenia)

-2 paczki ryżu po 100 gr

- Sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy 

-Kurkuma i curry 1 łyżeczka do ryżu 

- mąka pszenna do obtoczenia

- Olej i bułka tarta do kruszonki 

-15 dag sera żółtego lub grana padano tartego do kruszonki na wierzch 





WYKONANIE RYBY 

Rybę pokroiłam na mniejsze kawałki ok 3 cm. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i cytrynowym.Następnie starkowałam żółty ser na tarce o grubych oczkach.Do sera wbiłam jajka i wymieszałam.Doprawiłam pieprzem cytrynowym. Kawałki ryby obtoczyłam w mące a następnie wkładałam do jajka z serem. Dokładnie obtoczyłam i smażyłam do uzyskania złotego koloru(po położeniu ryby na patelnię na wierzch dokładałam ręką panierkę serową, żeby było jej więcej ) Usmażoną rybę ułożyłam równomiernie w naczyniu żaroodpornym.

Następnie ugotowałam ryż w osolonej wodzie i dodałam curry z kurkumą.Umieściłam go równomiernie na rybie .






WYKONANIE FARSZU NA WIERZCH 

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na maśle klarowanym (może być olej) Gdy była miękka dodałam szpinak świeży.Posoliłam i wcisnęłam czosnek.Dusiłam około 10 minut od czasu do czasu mieszając.Śmetanę gęstą połączyłam ze słodką i dodałam mąkę.Rozmieszałam, żeby nie było grudek i dodałam do szpinaku .Trzymałam na ogniu ok 10 minut.Doprawiłam solą i pieprzem. 

Odcedziłam suszone pomidory (wyłożyłam je na ręcznik papierowy,aby pozbyć się oleju) Następnie pokroiłam drobniej.

Zrobionym farszem ze szpinaku zalałam rybę a pomidory ułożyłam na wierzch. 

WYKONANIE KRUSZONKI 

 Zrobiłam ją na oko. Wsypałam ok szklanki bułki tartej i wlewałam olej do momentu uzyskania konsystencji piasku.Dodałam ser starkowany na tarce o drobnych oczkach lub można dodać gotowy tarty grana padano.



(pod ręką będzie czuć.Konsystencja kruszonki ma być sypka ) .Doprawiłam solą.

Następnie rozłożyłam kruszonkę na wierzch mojej zapiekanki.(zdjęcia w poście)

Zapiekałam rybę 30 minut w nagrzanym piekarniku góra-dół w 190 stopniach.15 minut przed końcem włączyłam termoobieg,aby kruszonka była przypieczona .

Każdy piekarnik jest inny , więc obserwujcie rybę podczas pieczenia .

Życzę smacznego, jeżeli zdecydujecie się wykonać to danie .





4 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...