Lubicie to danie poniżej?
TATAR
Przepis
- Pół kg polędwicy wołowej lub ligawy
-2 żółtka
- sól, pieprz
-Magii w płynie 1,5 łyżki lub sos sojowy
-3 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 ml wody mineralnej zimnej
- cebula
-pieczarki konserwowe
-Ogórki kiszone
-Kapary
ROBIMY
Mięso (bez białych włókien)pokroić i zmielić na maszynce . Dodajemy sól, pieprz, żółtka, wodę gazowaną (taka woda zachowuje barwę mięsa na dłużej i mięso się tak nie utlenia) olej i wysokiej jakości Magii lub sos sojowy.Wyrabiamy mięso na jednolitą masę.Jeżeli mięso będzie za ścisłe dodać należy wodę . Podczas wyrabiania należy próbować mięso i ewentualnie dodać soli , pieprzu i Magii (mój tatar jest ostry, gdyż tak lubię). Uformować kulki lub zrobić inny kształt. Dodać dodatki.Drobno pokrojoną cebulę, ogórki kiszone i pieczarki.Kapary także są świetnym dodatkiem.U mnie na zdjęciu są żółtka na wierzchu i w środku.Tatara takiego podaję z bagietką czosnkową lub z pieczywem i masłem.
Jeżeli mięso wołowe ma białe włókna należy je wyciąć.Jak kupujecie mięso zwracajcie uwagę na najmniejszą ilość włókien.(można dostać gotowe mięso na Tatar już zmielone)C
CIEKAWOSTKA -ligawa jest mięsem o intensywniejszym smaku niż polędwica wołowa , która jest delikatniejsza .
Mój tatar jest z ligawy .
Tatar jest doskonałą przystawką, która zazwyczaj najszybciej znika na imprezach okolicznościowych .
Tatar rewelacyjny
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńDziękuję 😃
Usuń