30 maja 2023

Botwinka na wołowych żeberkach

 Wszyscy wielbiciele zupy z botwinki czekają na nią cały rok. Jest prosta w wykonaniu, więc nie powinna przysporzyć większych problemów nawet kucharzom amatorom. Zapraszam do przepisu.


SKŁADNIKI 

1 kg żeberek wołowych lub wieprzowych 

5 l wody

3 ziarenka ziela angielskiego

4 liście laurowe

3 ziarenka czarnego pieprzu

1 duża marchewka

1 pietruszka

mały kawałek selera

3 cebule(jedna pójdzie do zupy) 2 sztuki do polania ziemniaków 

3 duże pęczki botwinki (z buraczkami),

 2 liście lubczyku

100 ml śmietanki 30%

pęczek posiekanego koperku

jajka ugotowane na twardo (wedle uznania)


PRZYGOTOWANIE 

Żeberka zalać zimną wodą, wrzucić przyprawy i zagotować do wrzenia.

Mięso gotować do miękkości.

 Po obraniu pokroić buraczki na cienkie słupki .

Do wywaru mięsnego dodać marchew, pietruszkę, seler, cebulkę i sól. Gotować przez około 30 minut.

Zagotować młode ziemniaki w osobnym garnku.

Liście i łodygi po umyciu pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do wywaru z warzywami. Dodać buraczki i sok z cytryny, by barszcz z botwiny nie stracił koloru.Można dodać zakwas z buraków, który podkręci smak.Dodać 1 łyżkę cukru.Gotować 15 minut.

Wlać do zupy śmietanę. Aby się nie zsiadła, należy ją wcześniej zahartować wywarem – wlewać do małej miseczki ze śmietaną jego niewielkie ilości.Na koniec dodać pokrojony koperek.

Po wlaniu zupy na talerz,można dodać kleks gęstej śmietany, dodać jajko.






Ja swoją botwinkę podaję z młodymi ziemniakami okraszonymi zeszkloną cebulką.



 
Smacznego.

2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃