27 maja 2023

Gołąbki z młodej kapusty z sosem porowo -marchewkowym

 Gołąbki z młodej kapusty są łatwiejsze w przyrządzeniu niż z dojrzałej, gdyż są bardziej miękkie i lepiej się zwijają .


SKŁADNIKI 

1 duża główka młodej kapusty lub 2 średniej

1kg mięsa mielonego

1 torebka ryżu

1 jajko

3 cebule

1 papryka czerwona

Majeranek

Sól i pieprz

SKŁADNIKI NA SOS

3 marchewki

3 średnie pory

300ml słodkiej śmietanki 30 %

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

3 liście laurowe

Ziele angielskie 

Pęczek świeżej pietruszki lub koperku 

PRZYGOTOWANIE 

Główkę wkładamy do wrzącej, mocno posolonej wody głąbem w dół. Potem odkręcamy kapustę głąbem w górę i odcinamy (pomagając sobie widelcem) kolejne, podgotowane liście - tym sposobem nie rozgotujemy tylko wierzchnich liści delikatnej  młodej białej kapusty. Gdy z główki już nie da się zdjąć liści zdatnych do zawijania gołąbków, zostawmy ją w garnku, bo potem liście z niej przydadzą się do wyłożenia brytfanny lub garnka .Kapuścianej wody też nie wylewamy, bo ona również zostanie zagospodarowana. Torebkę ryżu gotujemy o połowę krócej niż podane jest na opakowaniu. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, ryż, jajko, paprykę starkowaną na tarce (tarkujemy od strony miąższu pozbywając się skóry).


Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.Przed zawinięciem gołąbka, każdemu liściowi ścinamy twardy grzbiet. Robimy gołąbki: (solidną porcję masy układamy u podstawy liścia, formujemy w wałek, składamy boki liścia do środka i ściśle zwijamy).Układamy ściśle w garnku lub brytfance.Zalewamy do połowy wysokości brytfanny lub garnka wodą z gotowania kapusty.
Pod spód można położyć zbędne liście kapusty.Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
 Gotujemy do miękkości około 35 minut od momentu zagotowania .

W międzyczasie tarkujemy marchewkę na tarce o grubych oczkach.Białą część pora kroimy w piórka.10 minut pod koniec gotowania dodajemy por i marchew.Gotujemy około 10 minut.Do śmietanki dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką.Zalewamy gołąbki i gotujemy do czasu redukcji sosu.Wlewamy sos sojowy.Doprawiamy.Na koniec dodajemy pęczek świeżo pokrojonej pietruszki lub koperku.

Jeżeli sos wyjdzie za rzadki, można dodać zaklepkę z mąki pszennej wymieszanej z wodą lub śmietanką.

Podawać z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃