Gołąbki z młodej kapusty są łatwiejsze w przyrządzeniu niż z dojrzałej, gdyż są bardziej miękkie i lepiej się zwijają .
SKŁADNIKI
1 duża główka młodej kapusty lub 2 średniej
1kg mięsa mielonego
1 torebka ryżu
1 jajko
3 cebule
1 papryka czerwona
Majeranek
Sól i pieprz
SKŁADNIKI NA SOS
3 marchewki
3 średnie pory
300ml słodkiej śmietanki 30 %
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 liście laurowe
Ziele angielskie
Pęczek świeżej pietruszki lub koperku
PRZYGOTOWANIE
Główkę wkładamy do wrzącej, mocno posolonej wody głąbem w dół. Potem odkręcamy kapustę głąbem w górę i odcinamy (pomagając sobie widelcem) kolejne, podgotowane liście - tym sposobem nie rozgotujemy tylko wierzchnich liści delikatnej młodej białej kapusty. Gdy z główki już nie da się zdjąć liści zdatnych do zawijania gołąbków, zostawmy ją w garnku, bo potem liście z niej przydadzą się do wyłożenia brytfanny lub garnka .Kapuścianej wody też nie wylewamy, bo ona również zostanie zagospodarowana. Torebkę ryżu gotujemy o połowę krócej niż podane jest na opakowaniu. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, ryż, jajko, paprykę starkowaną na tarce (tarkujemy od strony miąższu pozbywając się skóry).
Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.Przed zawinięciem gołąbka, każdemu liściowi ścinamy twardy grzbiet. Robimy gołąbki: (solidną porcję masy układamy u podstawy liścia, formujemy w wałek, składamy boki liścia do środka i ściśle zwijamy).Układamy ściśle w garnku lub brytfance.Zalewamy do połowy wysokości brytfanny lub garnka wodą z gotowania kapusty.
W międzyczasie tarkujemy marchewkę na tarce o grubych oczkach.Białą część pora kroimy w piórka.10 minut pod koniec gotowania dodajemy por i marchew.Gotujemy około 10 minut.Do śmietanki dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką.Zalewamy gołąbki i gotujemy do czasu redukcji sosu.Wlewamy sos sojowy.Doprawiamy.Na koniec dodajemy pęczek świeżo pokrojonej pietruszki lub koperku.
Jeżeli sos wyjdzie za rzadki, można dodać zaklepkę z mąki pszennej wymieszanej z wodą lub śmietanką.
Podawać z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃