19 lipca 2023

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem


 Lekkostrawne pierożki z delikatnym szpinakowo-twarogowym nadzieniem smakują wybornie posypane natką pietruszki. Sprawdź, jak je zrobić! Podaje przepis na pyszne pierogi z twarogiem i szpinakiem.

SKŁADNIKI NA CIASTO 

-1 kg mąki pszennej u mnie mąka Basia do pierogów

-6 łyżek oleju

-450-500ml gorącej wody ale nie wrzątek

- płaska łyżeczka soli

-‼️‼️‼️ żadnych jajek ‼️‼️


SKŁADNIKI NA FARSZ

-2 paczki mrożonego szpinaku po 450g lub świeży

-2 kostki białego twarogu po 250 g

-5 cebul

-4 ząbki czosnku

-olej lub dwie łyżki masła klarownego

-sól, pieprz


WYKONANIE

Mąkę przesiać i wsypać do miski.Dodać sól i olej.Zalać wodą i zagnieść ciasto.Wodę dozować.Ciasto ma być elastyczne.Odstawić, aby odpoczęło.Przykryć ściereczką. Farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej i też tak sugeruje, abyście zrobili. Roztopić masło, dodałać cebulę pokrojoną w kostkę.Zrumienić i dodać szpinak (u mnie mrożony) Często mieszać, aż szpinak się rozpadnie.Dodać czosnek.Trzymać na ogniu do momentu odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.Do wystudzonegi szpinaku dodać pokruszony twaróg i połączyć.Doprawić w razie potrzeby. 

Ciasto rozwałkować, wycinać kółka i nakładać farsz. Gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od czasu wypłynięcia.Podawać z przesmażoną cebulką i posypać świeżą pietruszką.


Palce lizać . Smacznego . Pozdrawiam.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃