Lekkostrawne pierożki z delikatnym szpinakowo-twarogowym nadzieniem smakują wybornie posypane natką pietruszki. Sprawdź, jak je zrobić! Podaje przepis na pyszne pierogi z twarogiem i szpinakiem.
SKŁADNIKI NA CIASTO
-1 kg mąki pszennej u mnie mąka Basia do pierogów
-6 łyżek oleju
-450-500ml gorącej wody ale nie wrzątek
- płaska łyżeczka soli
-‼️‼️‼️ żadnych jajek ‼️‼️
SKŁADNIKI NA FARSZ
-2 paczki mrożonego szpinaku po 450g lub świeży
-2 kostki białego twarogu po 250 g
-5 cebul
-4 ząbki czosnku
-olej lub dwie łyżki masła klarownego
-sól, pieprz
WYKONANIE
Mąkę przesiać i wsypać do miski.Dodać sól i olej.Zalać wodą i zagnieść ciasto.Wodę dozować.Ciasto ma być elastyczne.Odstawić, aby odpoczęło.Przykryć ściereczką. Farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej i też tak sugeruje, abyście zrobili. Roztopić masło, dodałać cebulę pokrojoną w kostkę.Zrumienić i dodać szpinak (u mnie mrożony) Często mieszać, aż szpinak się rozpadnie.Dodać czosnek.Trzymać na ogniu do momentu odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.Do wystudzonegi szpinaku dodać pokruszony twaróg i połączyć.Doprawić w razie potrzeby.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka i nakładać farsz. Gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od czasu wypłynięcia.Podawać z przesmażoną cebulką i posypać świeżą pietruszką.
Palce lizać . Smacznego . Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃