SKŁADNIKI ROZCZYN
60 g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
1 szklanka i 1/3 szklanki ciepłego mleka (330 ml)
4 łyżki mąki.
Do miseczki dodajemy drożdże pokruszone,cukier, ciepłe mleko i dodajemy mąkę.Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
NASTĘPNE SKŁADNIKI
700 g mąki (4 czubate szklanki)
2 jajka
100 g masła roztopionego.
Do drugiej miski dodajemy mąkę,jajka i rozczyn.Wyrabiamy chwilę i dodajemy rozpuszczone masło.Wyrabiamy 10 minut.Następnie odstawiamy na godzinę.Po godzinie ponownie wyrabiamy i dzielimy ciasto na 20 części. Dodajemy po 2 łyżki jagód i sklejamy jak pieroga. Układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy na środkowej półce góra -dół 20 minut w 200st C.
SKŁADNIKI KRUSZONKA
100 g mąki (więcej niż pół szklanki)
70 g masła
70 g cukru
Łączymy składniki.Konsystencja ma być sypka.
Do jagód dodałam 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Smacznego.
Po wyjęciu z pieca zniknęły w mig. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃