22 grudnia 2023

Piernik z powidłami śliwkowymi



W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na ten wyjątkowy wypiek, jednak większość jest dość mocno powtarzalna.Ja ulepszyłam wersję ze starego przepisu. Piernik wyszedł aromatyczny . Powala swoim zapachem i smakiem.Jest ekspresowy i łatwy w przygotowaniu.




SKŁADNIKI NA 2 KEKSÓWKI 36/12 CM LUB NA DUŻĄ BLACHĘ

 6 jajek

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka oleju

1 szklanka mleka

2 małe słoiczki 250 g powideł lub innego dżemu

3 łyżki kakao

3 pełne szklanki mąki

2 łyżeczki sody

2 łyżki miodu

Przyprawa do piernika.

1 łyżka mąki ziemniaczanej


POLEWA CZEKOLADOWA

2 tabliczki gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki 30%

Czekoladę należy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać śmietankę i wymieszać.

PRZYGOTOWANIE

Wszystko razem mieszamy, mikserem w dużej misce.Najpierw zmiksować należy jajka z cukrem a następnie resztę składników. Ciasto przelewamy do dwóch większych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Papier można natłuścić olejem i posypać bułką tartą lub zwykłą mąką.  

Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 st góra -dół



Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.Patyczek musi być suchy. Pierniki po ostudzeniu posmarowałam polewą czekoladową.Polewy starczyło mi na wierzch i boki. Udekorowałam płatkami migdałowymi i krokantem orzechowym(orzechy ziemne prażone) .








 SMACZNEGO.



16 grudnia 2023

Pieczone pierogi

 Zapraszam na przepyszne pieczone pierogi.


SKŁADNIKI NA CIASTO

Z tej ilości wyszło mi 40 sztuk pierogów 

500g mąki pszennej

1 jajko

Szklanka ciepłego mleka

40 g masła

pół łyżeczki soli i cukru

40 g drożdży 

+1 jajko z łyżką gęstej śmietany do posmarowania


SKŁADNIKI NA FARSZ

4 cebule

Pół kg pieczarek

30 dag żółtego sera

czosnek, pieprz, sól 


Zaczęłam od przygotowania ciasta do pierogów z pieca. W jednej misce umieściłam razem wszystkie składniki na ciasto  na pierogi. Będą to: 500 g  mąki pszennej; jedno średnie jajko;  szklanka ciepłego mleka;  masło - 40 gramów; pół łyżeczki soli i cukru oraz 40 dag drożdży. Drożdże wkruszyłam na koniec.Wyrobiłam ciasto.Jeżeli ciasto się klej, należy dodać trochę mąki. Odstawiłam  na 40 minut do wyrośnięcia.W między czasie podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę i dodałam startowane na grubych oczkach pieczarki. Smażyłam do czasu wyparowania wody. Wystudziłam i dodałam startowany ser. Doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem.Wymieszałam.Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowałam na około 4 mm(uprzednio blat podsypałam mąką) Wykrawałam kółka o średnicy szklanki i nakładałam farsz.Dokładnie zlepiłam brzegi (można użyć widelca) Pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm od siebie.Następnie posmarowałam jajkiem z dodatkiem gęstej śmietany i posypałam czarnuszką.Piekłam w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st 25 minut. 










Smacznego.

Takie pierogi robię wcześniej. Następnie studzę i mrożę w folii do mrożenia. Przed podaniem lekko podgrzewam w piekarniku.



10 grudnia 2023

Lasagne bolognese

            LASAGNE BOLOGNESE 

Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników. Zdarzają się przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch.



SKŁADNIKI NA FARSZ 

1,5 kg mięsa mielonego

4 cebule

4ząbki czosnku

Passata pomidorowa lub pomidory w puszce 400 ml

3 łyżki koncentratu pomidorowego 

Bazylia, papryka słodka i ostra, pieprz, sól 


SKŁADNIKI NA BESZAMEL 

Pół kostki masła

7 łyżek mąki pszennej

Litr mleka

gałka muszkatołowa

sól i pieprz 


Nie żałowałam beszamelu . Makaron jest bardziej miękki a lasagne nie jest sucha .


DODATKOWO

ser żółty 50 dag

15 płatów makaronu lasagne 


Przepis jest na blaszkę o wymiarach 24/24cm

Podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam czosnek i mięso mielone. Trzymałam na ogniu do czasu ścięcia mięsa. Doprawiłam bazylią, papryką słodką i ostrą oraz solą. Dodałam pomidory w puszce i koncentrat. Farsz gotowałam około 10 minut. W tym czasie startowałam ser żółty. Następnie zrobiłam sos beszamelowy. Masło rozpuściłam i dodałam mąkę. Wymieszałam trzepaczką, następnie wlałam mleko i mieszałam do czasu zagęszczenia. Doprawiłam gałką, solą i pieprzem. Sos ma mieć konsystencję budyniu. Naczynie w którym piekłam wyłożyłam papierem do pieczenia . Spód posmarowałam beszamelem i układałam warstwami: makaron, gruba warstwa beszamelu,ser, mięso – powtarzałam czynność aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinna znajdować się warstwa makaron i beszamel. Całość posypałam startym serem. Piekłam 50 minut w temperaturze 180 st. 

Smacznego .