W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na ten wyjątkowy wypiek, jednak większość jest dość mocno powtarzalna.Ja ulepszyłam wersję ze starego przepisu. Piernik wyszedł aromatyczny . Powala swoim zapachem i smakiem.Jest ekspresowy i łatwy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI NA 2 KEKSÓWKI 36/12 CM LUB NA DUŻĄ BLACHĘ
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
2 małe słoiczki 250 g powideł lub innego dżemu
3 łyżki kakao
3 pełne szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
Przyprawa do piernika.
1 łyżka mąki ziemniaczanej
POLEWA CZEKOLADOWA
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%
Czekoladę należy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać śmietankę i wymieszać.
PRZYGOTOWANIE
Wszystko razem mieszamy, mikserem w dużej misce.Najpierw zmiksować należy jajka z cukrem a następnie resztę składników. Ciasto przelewamy do dwóch większych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Papier można natłuścić olejem i posypać bułką tartą lub zwykłą mąką.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 st góra -dół
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.Patyczek musi być suchy. Pierniki po ostudzeniu posmarowałam polewą czekoladową.Polewy starczyło mi na wierzch i boki. Udekorowałam płatkami migdałowymi i krokantem orzechowym(orzechy ziemne prażone) .
SMACZNEGO.