LASAGNE BOLOGNESE
Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników. Zdarzają się przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch.
SKŁADNIKI NA FARSZ
1,5 kg mięsa mielonego
4 cebule
4ząbki czosnku
Passata pomidorowa lub pomidory w puszce 400 ml
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Bazylia, papryka słodka i ostra, pieprz, sól
SKŁADNIKI NA BESZAMEL
Pół kostki masła
7 łyżek mąki pszennej
Litr mleka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Nie żałowałam beszamelu . Makaron jest bardziej miękki a lasagne nie jest sucha .
DODATKOWO
ser żółty 50 dag
15 płatów makaronu lasagne
Przepis jest na blaszkę o wymiarach 24/24cm
Podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam czosnek i mięso mielone. Trzymałam na ogniu do czasu ścięcia mięsa. Doprawiłam bazylią, papryką słodką i ostrą oraz solą. Dodałam pomidory w puszce i koncentrat. Farsz gotowałam około 10 minut. W tym czasie startowałam ser żółty. Następnie zrobiłam sos beszamelowy. Masło rozpuściłam i dodałam mąkę. Wymieszałam trzepaczką, następnie wlałam mleko i mieszałam do czasu zagęszczenia. Doprawiłam gałką, solą i pieprzem. Sos ma mieć konsystencję budyniu. Naczynie w którym piekłam wyłożyłam papierem do pieczenia . Spód posmarowałam beszamelem i układałam warstwami: makaron, gruba warstwa beszamelu,ser, mięso – powtarzałam czynność aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinna znajdować się warstwa makaron i beszamel. Całość posypałam startym serem. Piekłam 50 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃