24 stycznia 2024

Rolada serowa z pieczarkami

 Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu rolada serowa z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się jako zimna, bezmięsna przekąska na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Jej plusem jest to ze możemy ją przygotować dzień przed podaniem.



Przepis jest na standardową blaszkę o wymiarach 25/38 cm.

Składniki na roladę:

400 gram sera żółtego w kawałku

3 jajka

4 łyżki majonezu


Składniki na farsz do rolady:

500 gram pieczarek

1 duża cebula

 200 gram serka śmietankowego

olej do smażenia

sól, pieprz


Przygotowanie:

Wbijamy jajka, dodajemy majonez i miksujemy około 4 minuty, dodajemy ser starty na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy,

Gotową masę serową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy na blasze o wymiarach 25/38cm , wyłożonej papierem do pieczenia.Papier smarujemy olejem.

Gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy  25 minut do momentu ,aż się lekko zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie obraną cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki według upodobania, (w kostkę, plasterki lub półplasterki).Można startować je na tarce o grubych oczkach Na oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu do momentu ,aż woda odparuje . Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia,

Gdy masa serowa lekko ostygła, przełożyłam ją na odwrót na drugi kawałek papieru do pieczenia i delikatnie odkleiłam papier od ciasta. Następnie delikatnie spowrotem przewróciłam. 

Na wierzchu serowego ciasta rozsmarowujemy serek śmietankowy, następnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie ostudzone pieczarki.

Delikatnie zwijamy lekko dociskając. Gotową roladę owinełam dokładnie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc.

Schłodzoną roladę kroimy ostrym nożem na ok 1,5 cm plastry. Polecam podawać taką roladę z sosem czosnkowym. 




Smacznego.




10 stycznia 2024

Mini pączki z serków homogenizowanych

 Cześć wszystkim   Przychodzę do Was z szybką akcją   Serki homogenizowane leżały, leżały i się doczekały. Dodałam parę innych składników i pączusi nasmażyłam. Z wyrobieniem ciasta i smażeniem zajęło mi to dosłownie 20 minut .


    MINI PĄCZUSIE

 Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH


SKŁADNIKI

3 serki waniliowe 130 g

2 jajka

2 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

Olej do smażenia 


Z tego przepisu wyszło mi 60 sztuk pączusi.


Serki wymieszałam z jajkami. Dodałam mąkę,cukier i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam.Ciasto ma być gęste. W szerokim rondlu rozgrzałam olej. Spód dłoni wysmarowałam olejem(ułatwiło mi to pracę), formowałam małe kulki i wrzucałam na rozgrzany tłuszcz.Smażyłam z dwóch stron na złoty kolor.Palnik w trakcie smażenia dobrze jest zmniejszyć, aby temperatura nie była za wysoka. Osuszyłam na papierowym ręczniku. Posypałam cukrem pudrem i gotowe  . Smacznego.