Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu rolada serowa z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się jako zimna, bezmięsna przekąska na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Jej plusem jest to ze możemy ją przygotować dzień przed podaniem.
Przepis jest na standardową blaszkę o wymiarach 25/38 cm.
Składniki na roladę:
400 gram sera żółtego w kawałku
3 jajka
4 łyżki majonezu
Składniki na farsz do rolady:
500 gram pieczarek
1 duża cebula
200 gram serka śmietankowego
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wbijamy jajka, dodajemy majonez i miksujemy około 4 minuty, dodajemy ser starty na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy,
Gotową masę serową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy na blasze o wymiarach 25/38cm , wyłożonej papierem do pieczenia.Papier smarujemy olejem.
Gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut do momentu ,aż się lekko zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie obraną cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki według upodobania, (w kostkę, plasterki lub półplasterki).Można startować je na tarce o grubych oczkach Na oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu do momentu ,aż woda odparuje . Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia,
Gdy masa serowa lekko ostygła, przełożyłam ją na odwrót na drugi kawałek papieru do pieczenia i delikatnie odkleiłam papier od ciasta. Następnie delikatnie spowrotem przewróciłam.
Na wierzchu serowego ciasta rozsmarowujemy serek śmietankowy, następnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie ostudzone pieczarki.
Delikatnie zwijamy lekko dociskając. Gotową roladę owinełam dokładnie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Schłodzoną roladę kroimy ostrym nożem na ok 1,5 cm plastry. Polecam podawać taką roladę z sosem czosnkowym.